2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányok, Isten, jogvédők: temetés Tatárszentgyörgyön
2009. 03. 03. 00:00

Tatárszentgyörgyre a várakozásoknak megfelelően valóban több ezren eljöttek.

"Szeretettel állok mellétek" - ezekkel a szavakkal kezdte Balogh László, Tatárszentgyörgy plébánosa a meggyilkolt Csorba Róbertnek és kisfiának, Robikának a temetését. A tatárszentgyörgyi temető egy szomorú filmdráma kulisszáihoz hasonlított: a szürke ég alatt feketébe öltözött komor cigányok, síró rokonok és a Száztagú Cigányzenekar bánatos játéka kísérte utolsó útjára a brutálisan meggyilkolt huszonhét éves apát és ötéves kisfiát.

Tatárszentgyörgyre a várakozásoknak megfelelően valóban több ezren eljöttek. Legtöbben a gyászoló romák, a cigányság különféle szervezetei és a vezető roma politikusok. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője is ott volt a temetésen, ahogy Teleki László államtitkár is.

Rajtuk kívül számos nem roma gyászoló, politikusok, közéleti személyiségek és "celebritások" is eljöttek. Hajós András, Kende Péter, Soma, Koltai Róbert és Geszti Péter is ott volt a temetésen. Több vallás, mindegyik parlamenti párt, illetve az LMP képviselői is megjelentek a pest megyei faluban. A Fideszt Balog Zoltán képviselte, számos liberális politikus és Új Generáció-tag is jelen volt, ahogy az MSZP-s Nyakó István is.

 

Da pacem

A temetést élénk sajtóérdeklődés kísérte. Emellett szervezett formában és spontán érkeztek helyiek, budapestiek, az ország más településeiről jövők és külföldiek is a szertartásra. Enyhe groteszk mellékízt adott a történetnek, hogy az egyházakkal nem túl jó viszonyt ápoló baloldali és liberális jogvédők egy alföldi falu katolikus szertartásán fejezték ki szolidaritásukat az ártatlanul meggyilkolt cigányokkal és az egész roma társadalommal.

Tatárszentgyörgy plébánosa azt kérte az Istentől, hogy a gyászoló hozzátartozóknak adjon vigaszt, és ne tegye tönkre a gyász és a bosszúvágy az életüket. Iványi Gábor metodista lelkész is prédikált a ravatalnál. Iványi a többségi társadalom nevében beszélve Isten bocsánatát kérte a cigányügyben elkövetett hibákért - többek közt a szegregálásért, a rasszizmussal szembeni ki nem állásért - és beszédében maga is többszörösen bocsánatot kért. Mint mondta, a cigányok befogadása ötszáz éve várat magára Magyarországon.

A szertartáson a hazai cigányság mindenféle rendű és rangú képviselője megjelent. Méltó módon zajlott az ünneplés, sokan hoztak koszorúkat és virágokat a sírra, az amúgy kihalt falu pedig megtelt autókkal és buszokkal. Kolompár Orbán a Magyar Televíziónak a helyszínen erről azt nyilatkozta, hogy ha kell, a cigányság ki tudja mutatni összetartását. Bár egy éppen mellette elhaladó gyászoló szerint őt kellene már kiütni innen, de az összefogás szükségességéről mások is beszéltek a gyászoló tömegben.

Egy kisebbség keresi gyilkosát

A megjelenteket élénken foglalkoztatta a gyilkos holléte. Többen beszéltek arról, hogy hogyan kellene bosszút állni rajta, de volt, aki csak lemondóan legyintett: attól ő is csak meghalna. Sokan siratták is a halottakat, akiket közös koporsóba temettek, és vörös kárpittal bélelt sírba fektettek. A zenekar mellett cigány gyászének is szólt a halottakért.

Tatárszentgyörgyön és környékén számos rendőrt vezényeltek az utakra. Volt, ahol a faluba tartó autókat is ellenőrizték. A rendfenntartásban kecskeméti polgárőrök és a Roma Rendőrök Országos Egyesülete is részt vett. Rendzavarás azonban nem történt, hobbimasírozók és hasonló cigányügyi szakértők ezúttal messze elkerülték Tatárszentgyörgyöt.