2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Parlamenti vitanapot kezdeményez az SZDSZ a romák helyzetéről
2009. 03. 02. 00:00

A tatárszentgyörgyi eset volt a végső fázisa annak a történetnek, amely azt mutatja, hogyan növekszik a romákkal szembeni intolerancia.

A szabad demokraták elnöke úgy fogalmazott, hogy a tatárszentgyörgyi eset volt a végső fázisa annak a történetnek, amely azt mutatja, hogyan növekszik a romákkal szembeni intolerancia, és hogyan nő az ellenük elkövetett támadások száma. Kijelentette, hogy ennek a hullámnak megálljt kell parancsolni. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy egy parlamenti vitanap ezt önmagában nem fogja megállítani, de szükség van arra, hogy az ország megismerkedjen "a parlamenti pártok őszinte és nyílt véleményével".

Fodor Gábor kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy a vitanapon a parlamenti pártok amellett tehetnek hitet, hogy elkötelezettek a magyarországi romák integrációja mellett. Arra a kérdésre, amely szerint romák a gyanúsítottjai a tavaly novemberi pécsi kézigránátos támadásnak, Fodor Gábor azt mondta, lehetnek olyan esetek is, amelyekben "magyarok magyarok ellen, romák romák ellen követnek el különböző bűncselekményeket", ezért mindig csak azt kell vizsgálni, hogy az elkövető szemben áll-e a törvénnyel, vagy betartja-e azt.

Hozzátette, a tatárszentgyörgyi gyilkosság, illetve azon támadások esetén, amikor Molotov-koktélokat dobtak romák házaira, vizsgálni kell azt is, hogy az elkövetők azért támadták-e meg kiszemelt áldozataikat, mert azok roma származásúak.