HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A román államfő a romák iskoláztatását szorgalmazza

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A roma gyermekek iskoláztatását szorgalmazza Traian Basescu román államfő, aki szerint a cigány családoknak fel kell hagyniuk azzal a szokással, hogy pusztán a gyermeknevelési segélyből tartják el magukat.

Hirdetmény

A román államfő ezt hétfőn egy bukaresti konferencián jelentette ki, amelynek témája a roma közösség helyzete volt. Basescu szerint a romák felzárkóztatásának a kulcsa abban rejlik, hogy a roma szülők küldjék gyermekeiket iskolába.

Basescu a tanácskozáson felvetette azon külföldön élő, román állampolgársággal rendelkező romák helyzetét is, akik bűncselekményeket követnek el. Szerinte nem lehet a végtelenségig elrejteni, hogy milyen rossz a megítélésük a külföldön élő roma közösségeknek.

Az államfő hangsúlyozta, hogy ők valóban román állampolgárok, ezért a román államnak felelősséget kell vállalnia értük, de szerinte a roma közösségnek is osztozkodnia kellene ebben a felelősségben. "Menjenek el Párizsba, Oslóba, Rómába vagy Milánóba. Minden utcasarkon, minden múzeum előtt lehet látni őket, és mindnyájan tudjuk, nem azért állnak ott, hogy meglátogassák a múzeumot. Vagy elismerjük a román állam és a roma közösség kettős felelősségét a roma közösség pozitív irányú fejlődése érdekében, vagy ha erre nem vagyunk hajlandók, akkor valamennyi kormányzati és európai program eleve kudarcra van ítélve" - mondta Basescu.

A Mediafax hírügynökség szerint Basescu hozzátette, hogy a roma közösség problémáit nem sikerülhet megoldani, amennyiben erről a kettős felelősségről nem beszélnek őszintén az illetékesek, a diszkrimináció vádjától tartva.

A tanácskozáson részt vett Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, aki elmondta, hogy a romák helyzetének javítására irányuló tervek csak akkor lesznek hatékonyak, ha a romák aktívan részt vesznek ezek kidolgozásában, gyakorlatba ültetésében és felügyeletében, akárcsak a döntéshozatali folyamatban.

Markó szerint alapvető hiba, hogy Romániában sokáig a romakérdést a szociális támogatások témakörére szűkítették, és csak az utóbbi időben nyert teret az a nézet, miszerint a romák etnikai közösséget alkotnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt