HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ROA: Nem fogadja el a kormánytámogatást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, pénz, alap, oktatási
2009 Február 17    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Roma Oktatási Alap (ROA) közleményben tudatta a RomNettel, hogy úgy határozott, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem kívánja elfogadni a részére múlt év novemberében megszavazott kormánytámogatást.

Hirdetmény

A legutóbbi egyeztető tárgyalások során vált nyilvánvalóvá, hogy a ROA csak a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) költségvetésének jelentős csökkentése árán juthatna hozzá a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásához - tudatja a szervezet.

Az alapítvány már a tárgyalások kezdeti szakaszában kijelentette, hogy a MACIKA forráscsökkentése esetén nem kíván támogatáshoz jutni, hiszen a ROA úgy gondolja, a MACIKA szakmai munkája mindenképpen támogatandó.

A Roma Oktatási Alap semmiképpen nem szeretne versenyezni a MACIKA-val, mint inkább együttműködni, ahogyan jelenleg is kiegészítő tevékenységet végez, hiszen mindkét alapítvány a romák oktatásának javításáért tevékenykedik.

A két alapítvány ezáltal együtt képes arra, hogy maximális számú roma diákot érjen el, ösztöndíjprogramjain keresztül támogassa őket.

A Roma Oktatás Alap úgy gondolja, hogy ezekkel a feltételekkel nem fogadhatja el a részére megszavazott támogatást - áll a közleményben.

Előzmény

Mint ahogy a Magyar Nemzet arról korábban beszámolt a kormány 85 millió forintot szavazott meg a Roma Oktatási Alap részére, Teleki László MSZP-s képviselő, a miniszterelnök romaügyi megbízottja indítványára a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) költségvetésének rovására, ami miatt a Macika nem tudja kiírni a jövő félévi ösztöndíjpályázatát.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány költségvetéséből több mint félmilliárd forintot oszt szét évente tizennégyezer diák között, akik általános iskolába vagy olyan középiskolába járnak, amely érettségit, illetve szakmát adnak. Az ösztöndíjasok kisebb hányada egyetemi, főiskolai hallgató idehaza vagy külföldön.
u
A Magyar Nemzet által közölt híranyagra reagálva a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleménnyel cáfolta az információt, és azt közölte, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány idén is kiírja a hazai roma diákok tanulmányi előmenetelét segítő ösztöndíjpályázatát. A Roma Oktatási Alap (ROA) 85 millió forintja külön soron áll rendelkezésre. A 2010-es költségvetésben 315 millió forint áll rendelkezésre az ösztöndíjak kifizetésére. Az SZMM és a közalapítvány az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően támogatási szerződést köt az összeg felhasználásáról. Ennek előkészítése jelenleg is zajlik.


A Roma Oktatási Alap (REF) a Roma Integráció Évtizede Program keretében 2005-ben alakult meg. A REF küldetése és végső célkítűzése - az oktatás területén elért eredmények tekintetében a romák és nem romák közötti szakadék felszámolása. A cél elérésének érdekében a szervezet olyan stratégiákat és programokat támogat, amelyek a romák számára minőségi oktatást biztosítanak, illetve az oktatási rendszerek deszegregációját valósítják meg. A tevékenységein keresztül a Roma Oktatási Alap a roma integrációt támogatja a Roma Integráció Évtized programban résztvevő országok, illetve más, a törekvéshez csatlakozni kívánó országok nemzeti oktatási rendszerének minden vontakozásábanHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt