2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hága Antónia: Üzletszerű kéjelgők szakosodtak a romafelzárkóztatásra
2009. 02. 15. 00:00

Meg kell nézni, jó helyre teszi-e az állam a pénzt.

Nem szenvedhetem azt a fajta emberi jogi aktivizmust a nagypolitikában, amelynek képviselői hangzatos romaügyi nyilatkozattal akarnak arcot szerezni maguknak, lehetőleg összemosva a cigányok esélytelenségének problémáját a drogosok és a melegek jogkiterjesztésével - jelentette ki lapunknak Hága Antónia, aki 1998 óta cégével olyan trénerként működik, aki többek között helyi közösségek számára biztosít konfliktuskezelést. Nem jól viselem, hogy élvonalbeli politikusok szemforgató módon buszos tüntetéseket szerveznek, meggyilkolt romák temetésére járnak, de a konfliktusok nyomán képződő közösségi traumák feloldásával már nem gondolnak, egyetlen céljuk a szavazatszerzési befolyásuk biztosítása.

A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő nem úgy képzeli el a cigányság felemelkedésének egyengetését, amint egy-egy polgári jogi aktivista, akinek sajtócsinnadrattával egybekötött bevonulásai, egy-egy súlyos konfliktus után a feszültségek állandósulását szolgálják. Szerinte elítélendő, hogy a romagyilkosságok után azt sugallták némelyek a helyi cigányságnak, hogy a többségi lakosság cigánygyűlölő. Ám Hága Antónia leszögezi: tapasztalata szerint a romák nagy többsége mégsem gondolkodik úgy, mint bizonyos hangadói. Viszont a félelem valóban hódít közöttük, ami teljesen érthető a brutális kivégzések óta, amelyek tisztázatlan hátterű elkövetői még a gyermekeket sem kímélték a cigánysorokon. Hága Antónia szerint az emberi jogi harcot egy jogállamban az intézmények hatékonyságának a növelésével kellene megteremteni. Hága Antónia egy célirányosan megerősített Egyenlő Bánásmód Hatóság vitán felülivé tehetné minden munkaerő-piaci szereplő előtt, hogy tilos hátrányosan megkülönböztetni a roma álláskeresőket.

A legújabb kutatói felmérések cáfolják azt a sokat hangoztatott nézetet, hogy a cigányság pár évtized múlva többségre jut Magyarországon - nyomatékosítja a roma szakértő. Felidézi: a cigányok várható élettartama több mint tíz évvel rövidebb az átlagnál, ráadásul a rendszerváltozás óta összességében a cigányság gyermekvállalási hajlandósága is csökken, ha nem is olyan mértékben, mint másutt. Ugyanakkor Hága szerint kétségtelen, hogy a cigányság fiatal és masszív kisebbséget alkot, amely megfelelő intézkedések híján nem válhat adófizető, többek között a nyugdíjasokat is eltartó réteggé, márpedig ez az igazi veszély.

A legsürgetőbb feladat, hogy a tankötelezettségnek érvényt szerezzünk a leszakadó térségek cigánysága körében is, illetve hogy az érettségit is nyújtó képzést erősítsük a körükben - véli Hága Antónia. Ilyen értelemben bírálja a honi szociálpolitikát. Nehezményezi, hogy kikerült az eredeti Bajnai-csomagból, hogy csak csökkent értékű családi pótlék járjon olyan családok számára, ahonnan a gyermeket ki kellett emelni, védelem alá kellett helyezni, mivel az apa eliszik, elgépezik bármely jövedelmet. Döntéseikért felelős felnőttként kell kezelni a cigány származású lakosokat is, akik egyetlen havi segélyelvonásból megértenék, hogy iskolába kell járatniuk gyermeküket, ha addig nem tették. Legyen vége az infantilizáló, felmentő attitűdnek amely a rendszerváltozás óta ómegája és alfája volt az állami szociálpolitikának - hangsúlyozza Hága Antónia. Szerinte egységes, bőrszíntől független segélyezési politikára van szükség, amelynek része, hogy a gyermekjóléti szolgálat nyomon követhesse, jó helyre teszi-e le az állam a pénzét.

Hága Antónia rámutat: valóban eredménytelenül folyik szét sok-sok száz millió forint romáknak szánt pályázati pénz, nem eredményezve kiegyensúlyozottabb foglalkoztatási arányt. Úgy fogalmaz, üzletszerű kéjelgők szakosodtak romák felzárkóztatásáért kiírt pályázati programokra. Említ olyan esetet is, amikor a romapénzek elnyerése nem a cigányság integrációja miatt fontos a településnek, hanem hogy hiányzó forrásait és infrastruktúráit előteremtse. Elrettentő példaként hozta fel, hogy egy beregi kisvárosban 340 millió forintnyi európai uniós forrásból 30 fiatalt részesítettek olyan képzésben, amely nem vezetett a képzettek elhelyezkedéséhez. Képtelenség Hága szerint az is, hogy a cigány önkormányzati rendszer nem a kulturális autonómiával foglalkozik elsősorban, hanem megfelelő eszközök és szakértelem nélkül foglalkoztatási és szegénységi problémák megoldásával. Eközben - világít rá a szakértő - a politikai pártok eszközévé silányulnak a cigány önkormányzatok, ami nemcsak a roma kisebbségnek, hanem az egész magyar társadalomnak rossz.

 

A cigányság ügye társadalmi konszenzust igénylő nemzeti ügy - összegez a szakértő, aki szerint politikamentessé kellene tenni e téma kezelését, és elő kellene segíteni, hogy a fiatal és képzett roma értelmiség leválthassa a morálisan elkopott jelenlegi cigány vezetői réteget.