HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

SZMM: Idén is lesz ösztöndíj a roma diákoknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 12    Forrás: Magyar Nemzet,RomNet


Ez a cikk archív

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány idén is kiírja a hazai roma diákok tanulmányi előmenetelét segítő ösztöndíjpályázatát. A 2010-es költségvetésben 315 millió forint áll rendelkezésre az ösztöndíjak kifizetésére. Az SZMM és a közalapítvány az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően támogatási szerződést köt az összeg felhasználásáról. Ennek előkészítése jelenleg is zajlik - állítja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A Magyar Nemzet másként tudja.

Hirdetmény

A Roma Oktatási Alap (ROA) 85 millió forintja külön soron áll rendelkezésre. A forrás felhasználásával kapcsolatban a napokban egyeztetést folytatott a tárca és a ROA képviselője. Ez alapján az összeget a ROA pályázati rendszerén keresztül teljes egészében hazai kedvezményezettek részére fizeti ki, valamint a hazánkban megvalósuló projektek végrehajtásához rendeli. Az összeget várhatóan a külföldön felsőfokú tanulmányokat folytató, valamint mesterkurzusokon résztvevő hazai roma diákok ösztöndíjazására fordítják. Emellett a támogatás lehetővé teszi három hazai projekt megvalósulását. A tárca és a ROA közti megállapodásra a közeljövőben sor kerül - írja sajtóközleményben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Az SZMM 60 millió forintot ad át a közalapítványnak két program meghirdetésére és végrehajtására 2010-ben a Roma Integráció Évtizede Program költségvetési során nevesített összegből, a maradék 25 millióról nem ejtett szót a minisztérium közleménye.

Így a közalapítvány 2010-ben is kiírhatja Roma Kulturális Alap pályázatát a hazai roma kultúra és hagyományok ápolását célzó programok megvalósítására 30.000.000 forint összegben. A lakhatási szempontból ellehetetlenült roma családok megsegítésére az intervenciós pályázat keretében szintén 30.000.000 forint áll rendelkezésre.

A Magyar Nemzet ezzel ellentétben viszont azt állítja, hogy immár bizonyos, hogy nem tudja kiírni ez évre szóló ösztöndíjpályázatát a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika). Ezzel 13 ezer cigány tanuló továbbtanulása került végveszélybe az esélyegyenlőségről szónokoló MSZP-kormány idején.

A Magyar Nemzet megtudta azt is: Solymosi Imrét, a cigány közalapítvány kuratóriumi elnökét, aki a Macika megmaradásáért tavaly év eleje óta következetesen fellépett, rövidesen elmozdítják posztjáról. A Magyar Nemzet információját maga az érintett erősítette meg.

Solymosi a Magyar Nemzetnek elmondta, azért nem tudják idén májusban kiírni az ösztöndíjpályázatot, mert az idei költségvetés tavaly év végi megszavazásakor Teleki László MSZP-s képviselő, a miniszterelnök romaügyi megbízottja indítványára elvettek a cigány közalapítványtól 85 millió forintot, odaadván egy külföldi alapnak, a budapesti székhelyű Roma Education Fundnak (Roma Oktatási Alap).

Solymosi Imre, a Macika kuratóriumi elnöke közölte: a szociális tárca a 2010-es cigányösztöndíj-keret terhére engedélyezte a 2009-es tanév ösztöndíjainak most esedékes kifizetését. Ezzel eldőlt, hogy az idei ösztöndíjkiírás elmarad, vagyis Telekiék igen nehéz helyzetbe hozták azokat a roma fiatalokat, akik korábban az ösztöndíjprogram miatt mertek belevágni a tanulásba.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt