2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Jobbik esete a roma akadémiával
2009. 02. 12. 00:00

A Norvég Alapból épül a Felsőörsre tervezett zenei tábor.

Jövő nyáron egy egyedülálló intézmény nyitja meg kapuit a Veszprém megyei Felsőörsön az egykori úttörőtábor helyén: Snétberger Ferenc világhírű gitárművész irányításával zenei akadémia indul hátrányos helyzetű cigány gyerekek számára. A létesítmény kialakítása 850 millió forintba kerül, amelyhez az úgynevezett norvég alap 720 millió forintos támogatást nyújt.

A hamarosan induló beruházás felkeltette a Jobbik figyelmét. Kepli Lajos, a radikális jobboldali pártnak a balatonfüredi választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltje a napokban résen vagyunk szlogennel ellátott szórólapokkal terítette be Felsőörsöt azt tudakolva a helyi polgároktól: tisztában vannak-e azzal, hogy a településük határában egy roma zenei szakkollégium létesül? A jobbikos képviselőjelölt a felsőörsi kampányrendezvényének napirendjére is felvette a roma tábor ügyét. Mi a probléma a roma fiatalok zenei képzését meghirdető programmal? - kérdeztük Kepli Lajostól, aki azt válaszolta: semmi gond nincs azzal, ha hátrányos helyzetű tehetséges roma gyerekeket segítenek. Az viszont probléma, hogy egy sok száz millió forintos beruházásról eddig semmilyen konkrét információt nem kaphattak a település lakói - állította Kepli Lajos, aki így folytatta:

Szeretnénk megismerni a projektet, hogy lássuk az előnyeit és az esetleges hátrányait. Csak ezek után foglalhatunk állást az ügyben. Azt viszont már most diszkriminatívnak tartjuk, hogy egy tehetséggondozó zenei szakkollégiumban kizárólag roma fiatalokat oktassanak.

Akkor a Jobbik politikusának a norvég kormánynál kell reklamálnia, mivel a projekt gerincét adó támogatást a Norvég Alaptól a hátrányos helyzetű kisebbségek, különös tekintettel a roma kisebbség felzárkóztatását elősegítő oktatási programok megvalósítására kiírt pályázaton nyertük -m ondja Mészáros Zoltán, a felsőörsi beruházást megvalósító Camp Europe Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ettől függetlenül kinyitjuk a kaput a nem roma tehetségek előtt is.

Kenézné Benei Gyöngyi, Felsőörs polgármestere értetlenül áll Kepli Lajos szórólapjai előtt, a faluvezető szerint ugyanis a helyiek már eddig is számos információt kaptak a beruházásról, így például kétszer is tárgyalt róla a falu képviselő-testülete, továbbá a község honlapján és a helyi újságban is beszámoltak a projektről.


A felsőörsi beruházás két részből áll. Első lépésként 850 millió forintból megújul a falu határában található, ám a veszprémi önkormányzat tulajdonában lévő, évekkel ezelőtt bezárt egykori gyerektábor. A jövő év nyarán Malomvölgyi Oktatási és Szabadidőközpont néven nyitják újra az európai szintűvé varázsolt létesítményt, amelyben a projekt második elemeként egy zenei szakkollégium is nyílik. Évente 12 héten át - egy nyári, egy őszi és egy tavaszi szemeszter keretében - hatvan hátrányos helyzetű, roma származású fiatalt látnak vendégül ösztöndíjasként, akiket ismert hazai zenészek Snétberger mellett például Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, László Attila, Lendvai József, Miklósa Erika oktatnak majd.

Mészáros Zoltántól megtudtuk: az első három évre már szerződést kötöttek a Soros Györgyhöz kötődő OSI-val (Open Society Institute), amely évente százezer dollárral támogatja az egyedülálló kezdeményezést.

Kepli Lajos a beruházó cég vezetőjét és a polgármestert is meghívta kampányrendezvényére, ám kérdésünkre Mészáros Zoltán és Kenézné Benei Gyöngyi is úgy nyilatkoztak, nem kívánnak részt venni pártpolitikai gyűlésen. Mészáros ugyanakkor hozzátette: a Jobbik reakciójából kiderült, hogy az eddiginél teljesebb körű tájékoztatást kell adniuk a felsőörsiek számára, ezért néhány héten belül a beruházás részleteit is tartalmazó szórólapot juttatnak el a falu polgáraihoz.

Norvégia annak fejében, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül lehessen jelen az Európai Unió belső piacán 2004-től kezdve öt éven át díjat fizetett az uniónak. A befizetett összegből, azaz a Norvég Alapból pályázati formában az EU-hoz legkésőbb csatlakozott tagállamok részesülhettek. A Norvég Alapból Magyarországon évente öszszesen 27 millió eurót - azaz nagyjából hatmilliárd forintot - osztottak szét. A döntések már megszülettek, a támogatott projektek egy része viszont még a megvalósítás előtt áll.