HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gettó a XXI. században

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 10    Forrás: Vén Dániel - 168ora.hu


Ez a cikk archív

Elképesztő számomra, amit a szegénység ügyében, a cigányokkal kapcsolatos problémák iránt a közvéleményben tapasztalok. A közöny!

Hirdetmény

Elképesztő, hogy az emberek nem fogják fel, micsoda etnikai és szociális időzített bomba ketyeg egyre hangosabban.

Mindenki csak a saját többé-kevésbé szűk szemszögéből nézi a jelenséget. Beleragad egyéni tapasztalataiba, ez még érthető, vagy csak a szóbeszéd, a felületes média híradásaira támaszkodik a kérdés megítélésekor.

Képzeljünk el egy Magyarországot ahol gettókban, nyomorban élnek állandóan elégedetlen emberek. Bármely romboló társadalmi megmozdulásnak utánpótlást szolgáltatva.

Egy gettót, ahová a rendőrség be se lép, helyi hatalmasságok intézik sajátos törvényeik szerint az életet. (És a halált.) Ahol a kárvallott megsértett polgár, nem a Hatóságokhoz, az Intézményekhez fordul, hanem a helyi Főnökhöz. (Akinek persze szintén van főnöke!)

Ő egyben a Törvény, az Igazságszolgáltatás, a Munkaadó, a "szociális háló" fenntartója.

Láttunk már ilyet Amerikai filmekben, ott nagyon mulatságos és izgalmas tud lenni. De nem lenne jó kipróbálni a Valóságban.

Ennek a kérdésnek az enyhítése (mert megoldása nincs!) minden politikai erő, bármely párt vagy koalíció, amelyik hatalmon van vagy lesz, elsőrendű kötelessége. Bizonyára voltak jó szándékú, talán szakszerű kezdeményezések is. De biztosan nem tettünk eleget. Itt a Jövőről van szó.

A mi és a gyermekeink jövőjéről. A biztonságunkról. Hogy ne magunk hozzunk létre egy a többségi társadalommal szükségképpen ellenséges, törvényeinket semmibe vevő, sőt azt tudatosan áthágó, széles réteget.

Hogy ne alakuljon ki egy nagyobb tömb a népességben, amelyikre a társadalom nem tud hatni; amelyik öntörvényei szerint "igazgatja" magát; amelyik kimarad társadalmi javaink elosztásából. Kimarad azokból a szegényes szolgáltatásokból, amit amúgy nem túl bőkezű államunk juttat polgárainak.

Kimarad a kultúra áldásaiból. A jogszolgáltatásból, az iskolarendszerből. Lemarad, talán örökre, mindenesetre hosszú-hosszú időre a felzárkózás lehetőségéből.

Ennek a kérdésnek az állandó napirenden tartása. A folytonos intézkedések a helyzet enyhítésére. Új és új módszerek keresése és a gyakorlatba átültetése mindannyiunk legszigorúbban vett Önös érdeke is.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt