HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az oktatás lehet a romák kitörési pontja

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 10    Forrás: szegedma.hu


Ez a cikk archív

"Az oktatás a legfontosabb a romák társadalmi felzárkóztatása terén" - mondja Károlyi Sándor, a Lungo Drom Csongrád megyei elnöke. Az apátfalvi cigány politikus is részt vett azon a háromnapos tanácskozáson, melyen a romák helyzetét értékelték a közelmúltban Lakitelken. Az ott megfogalmazott problémákról nyilatkozott portálunknak a kisebbségi tanácsnok.

Hirdetmény

A romákat ösztönözni kell arra, hogy ténylegesen változtassanak sorsukon, ami nem lehetetlen feladat Károlyi Sándor szerint. A Csongrád Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, hogy az oktatás a legfontosabb eszköz, ami a cigányság többségi társadalomhoz való integrálódásához szükséges. Nem lehet azonban egyből a putriból az iskolapadba ülni . tette hozzá Károlyi, utalva arra, hogy a romák jelentős többsége rossz körülmények között él. Az apátfalvi roma politikus bírálta a jelenlegi kormányzat cigánypolitikáját, ami szerinte jóformán nem is létezik. A korábban működő ösztöndíjrendszer újraélesztését szorgalmazza, mint elmondta ezzel az eszközzel lehet valóban ösztönözni a roma fiatalságot.

A cigányság körében közel 80%-os a munkanélküliség, amit a lehető leghamarabb orvosolni kell Károlyi Sándor szerint. A jelenleg futó foglalkoztatási program hibájának azt látja, hogy csak pár hónapig és 6 órában ad munkát. Mint elmondta, a részmunkaidős munkával nem lehet jól keresni, ráadásul néhány hónap után ismét munka és megélhetés nélkül vannak az érintettek. Károlyi úgy látja, ez csak tüneti kezelés, melyet a kormányzat kommunikálhat, hogy tett valamit a romákért. Ideje lenne, ha tényleg tennének a cigányságért, és nem csak látszatintézkedéseket hoznának - hangsúlyozta.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) körül kialakult botrányos ügyekkel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a szervezet csak árt a romáknak, hiszen ha az OCÖ élén állók ellen eljárások folynak, akkor a társadalom általánosít, és minden romát megbélyegez.

A lakitelki tanácskozáson elhangzottakból kiemelte egy felmérést, mely azt mutatja, hogy nagyon sokan előítéletesek a romákkal kapcsolatban. Egy OCÖ-s botrány pedig ezt a képet csak tovább rontja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt