2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az oktatás lehet a romák kitörési pontja
2009. 02. 10. 00:00

A romákat ösztönözni kell arra, hogy ténylegesen változtassanak sorsukon, ami nem lehetetlen feladat.

A romákat ösztönözni kell arra, hogy ténylegesen változtassanak sorsukon, ami nem lehetetlen feladat Károlyi Sándor szerint. A Csongrád Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, hogy az oktatás a legfontosabb eszköz, ami a cigányság többségi társadalomhoz való integrálódásához szükséges. Nem lehet azonban egyből a putriból az iskolapadba ülni . tette hozzá Károlyi, utalva arra, hogy a romák jelentős többsége rossz körülmények között él. Az apátfalvi roma politikus bírálta a jelenlegi kormányzat cigánypolitikáját, ami szerinte jóformán nem is létezik. A korábban működő ösztöndíjrendszer újraélesztését szorgalmazza, mint elmondta ezzel az eszközzel lehet valóban ösztönözni a roma fiatalságot.

A cigányság körében közel 80%-os a munkanélküliség, amit a lehető leghamarabb orvosolni kell Károlyi Sándor szerint. A jelenleg futó foglalkoztatási program hibájának azt látja, hogy csak pár hónapig és 6 órában ad munkát. Mint elmondta, a részmunkaidős munkával nem lehet jól keresni, ráadásul néhány hónap után ismét munka és megélhetés nélkül vannak az érintettek. Károlyi úgy látja, ez csak tüneti kezelés, melyet a kormányzat kommunikálhat, hogy tett valamit a romákért. Ideje lenne, ha tényleg tennének a cigányságért, és nem csak látszatintézkedéseket hoznának - hangsúlyozta.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) körül kialakult botrányos ügyekkel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a szervezet csak árt a romáknak, hiszen ha az OCÖ élén állók ellen eljárások folynak, akkor a társadalom általánosít, és minden romát megbélyegez.

A lakitelki tanácskozáson elhangzottakból kiemelte egy felmérést, mely azt mutatja, hogy nagyon sokan előítéletesek a romákkal kapcsolatban. Egy OCÖ-s botrány pedig ezt a képet csak tovább rontja.