HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A kisebbségi ombudsman is csatlakozott Lomnici Zoltán emberi méltóságot védő fe

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Kállai, lomnici
2009 Február 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is csatlakozott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének felhívásához, amit tavaly novemberben az emberi méltóság védelmére tett közzé. Eddig több mint tízezren támogatták a kezdeményezést.

Hirdetmény

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a hivatalában folytatott megbeszélésen egyetértett Lomnici Zoltánnal abban, hogy napjainkban az emberi méltóság hatékony védelme fontos feladat, hiszen számos településen komoly etnikai feszültségek alakultak ki és Magyarországot az Európai Unió is figyelmeztette azért, mert a közbeszédben gyakran fordulnak elő rasszista megnyilvánulások.
www.romnet.hu
Lomnici Zoltán elmondta, az a tény, hogy a közszereplők mellett mintegy 11.000 magánszemély is kifejezte egyetértését, a felhívás tartalmát illetően jelzi a társadalom többségének óhaját az alkotmányos közbeszéd és az egyenlő emberi méltóság tiszteletére. A volt főbíró tájékoztatta az országgyűlési biztost arról is, hogy több társadalmi szervezet aláírásgyűjtésbe kezd a kezdeményezés elfogadtatása érdekében. A felhívás célja, hogy "az alkotmányellenes megnyilvánulások tűnjenek el a közéletből", például azok, amelyek a holokauszt tagadásával "nem tisztelik a másik ember fájdalmát".

Kállai Ernő a megfogalmazott alapelvekkel egyetértett és az általa vezetett szervezet nevében csatlakozott a kezdeményezéshez.

A nyilatkozatban többek között az áll: a felhíváshoz csatlakozók "elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt".

A felhívás szellemében első ízben emlékeztek meg tavaly Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjai előtt az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én.

Az emberi méltóság védelmére tavaly november 17-én hívott fel Lomnici Zoltán, amihez rövid időn belül csatlakoztak a parlamenti pártok, a történelmi egyházak és a média több jelentős intézménye.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt