2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagybőgőt temettek a romák
2009. 02. 08. 00:00

A szertartásnak a muzsikus cigányok körében évszázados hagyománya van.

A szakadó hó se tartotta vissza a somogyi romákat, több százan vettek részt szombaton a csurgói Cigány Kisebbségi Önkormányzat által szervezett bőgőtemetésen.

A szertartásnak a muzsikus cigányok körében évszázados hagyománya van. Somogyban a Babócsa környékén fellelhető bőgőtemetéshez kapcsolódó szokásokat Kalányos István dolgozta fel, s ez alapján írt forgatókönyvet. Idén, ahogy korábban is, ő játszotta a pap szerepét.

Ez egy háromnegyed órás humoros műsor - mondta elöljáróban Kiss Tiborné, a CKÖ vezetője. A papnak öltözött ember megdorgálja az öttagú zenekart. Teszi ezt a nagybőgő végakaratának megfelelően, amiért ők öten év közben nem vigyáztak eléggé a hangszerre, s ebbe a nagybőgő belehalt. A temetésére jönnek össze a gyászolók.

Az idén tizenötödik alkalommal rendezünk bőgőtemetést, egyébként mindig csonka csütörtök környékére teszszük. Szeretnénk elődeink hagyományát nem megszakítani, hanem tovább ápolni, mert az utókornak is szüksége van rá.

Kalányos István elmondta: kora ősztől januárig (amikor nem voltak mezőgazdasági munkák) tartották a régi paraszti világban a lakodalmakat. Ilyenkor jutottak kenyérkeresethez a cigányzenészek. Február közepén, csonka csütörtökön vége szakadt ennek.

A műsorból semmi nem hiányzott, ami egy humoros temetéshez kell: voltak siratóasszonyok, felravatalozott nagybőgő, kántor, pap és ima a hatalmas Devlához. No meg a remény, hogy húsvét után feltámad a hangszer, és jövőre újra eltemethetik egy újabb, hajnalig tartó mulatsággal.

 

 

A bőgőtemetés Miatyánkja

Miatyánk, bőgők teremtője,
Magadhoz vetted szolgádat a roma mennyországba.
Tiszteljük nevedet, szeretünk téged, és elfogadjuk akaratod.
Ma szépen kérünk téged innen, e földi világból,
Ne feledkezzél meg a csóró romákról.
Adjál nekik lóvét,
Adjál nekik márót,
és ne kísérts minket, ha meglopjuk a gádzsót.
Szabad legyen lelkünk, sohase éhezzünk,
könyörülj meg rajtunk, és mi téged örökké áldunk.
Ámen.