2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vádemelés romavezetők ellen uzsora és malacvásárlás miatt
2010. 02. 04. 00:00

Csík Zsoltot 2007 márciusában választották meg a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (HMCKÖ) elnökének.

Csík Zsoltot 2007 márciusában választották meg a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (HMCKÖ) elnökének. Alig másfél év múlva a roma testület két tagja feljelentést tett a rendőrségen a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények miatt. Azt állítják, az önkormányzat vezetése sorozatos törvénysértéseket követett el, többek közt a 2008-as működési programokat nem vitték a testület elé, amely részletes költségvetést sem fogadott el. Ehhez képest programokra, illetve egyebekre több millió forintot költöttek.

A nyomozás lezárása után a Heves Megyei Főügyészség tavaly év végén vádat emelt Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat pénzügyi bizottságának vezetőjével, Suha Lászlóval és a szervezet elnökével, Csík Zsolttal szemben – közölte a hvg.hu-val a főügyészség szóvivője, Konkoly-Thege László.

„Három évvel ezelőtt a Heves Megye Önkormányzat vállalta, hogy kifizeti a Heves megyei roma szervezet számláit. A benyújtott papírok közül kettőről kiderült, hogy hamisak. Az egyik szerint B. Tamás vállalkozó színpadépítésre 170 ezer forintot kapott, ám az a munka soha nem valósult meg. Ugyanígy nem tartották meg azt a főzőversenyt sem, amelyre három malacot vettek több százezer forintért. Összességében mintegy félmillió forinttal nem tudtak az eljárás során elszámolni a vádlottak.”

Az ügyészségi szóvivő szerint az ügy előzménye, hogy az első rendű vádlott, Suha László két tenki lakosnak adott kölcsönt uzsorakamatra. Az egyik esetben a vádlott a 2005-ben nyújtott 150 ezer forintos kölcsön után havi 50 százalékos kamatot szedett. Az áldozat, akitől Suha összesen egymilliós összeget zsarolt ki, tönkrement. A vádlott az ügyészség megállapítása szerint a másik tenki férfitól is hasonló összegeket szedett ki, súlyosan fenyegetve őt sms-ben és szóban is, többek között azzal, hogy megveri, beköltözik a házába, sőt, hogy lefekszik a feleségével is. Mivel a zsarolás a súlyosabb bűncselekmény, ezért lett Suha László az ügy első rendű vádlotta – jegyezte meg a szóvivő. Mind a két bűncselekményért akár több év szabadságvesztés is kiszabható, a súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás büntetési tétele akár 5 év is lehet.