HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetiségek Háza létrehozását javasolja a kisebbségi ombudsman

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 03    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nemzetiségek Háza megalapítását javasolja a kisebbségek asszimilációjának megállítása, kulturális értékeik megóvása érdekében Kállai Ernő ombudsman.

Hirdetmény

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a 13 hivatalosan elismert magyarországi kisebbség kulturális jogairól szóló, hét területet átfogó vizsgálatának eredményét ismertetve hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kisebbségi kulturális élet valamennyi területén komoly hiányosságok tapasztalhatók. Ezek nagy része a jogi szabályozás és az állami szerepvállalás hiányosságából adódik, ezért 35 jogalkotási javaslattal és 78 ajánlással fordul a kormányhoz és a kisebbségi szervezetekhez - tette hozzá.


Kállai Ernő közlése szerint a kisebbségi közösségek asszimilálódnak, egyre nehezebb kultúrájuk ápolása, s ezt a folyamatot a meglévő kulturális intézményi háttér nem képes megállítani.

A kisebbségi ombudsman ezért egy olyan komplex kulturális intézmény létrehozását szorgalmazza, a már meglévő és működő kulturális intézmények fejlesztése mellett, amely a 12 nemzetiség és a cigány etnikai kisebbség közgyűjteményének helyet ad. A Nemzetiségek Háza egy befogadó, kutató bázis lenne, amely a könyvtári, közművelődési és előadóművészeti funkciót is átölelné - magyarázta.

A több mint félezer oldalon összegzett vizsgálati eredményt ismertetve Kállai Ernő azt mondta: lehetetlen kimutatni, hogy mennyi pénzt fordít az állam kisebbségi kultúrára, ráadásul erről a kezelő szervek sem tudtak pontos számokat adni, míg a Pénzügyminisztérium által közölt adatok alapján megközelítőleg lehet csak képet alkotni. Hozzátette: azt sem tudni pontosan, hogy hány kisebbségi kulturális intézmény van ma Magyarországon, azokat kik látogatják, az ott elhelyezett gyűjteményeket kik olvassák, mi lett és lesz a gyűjtemények sorsa.

A vizsgálat többek között azt is megállapította: nincs nyilvántartás a kisebbségi szempontból jelentős temetőkről, sírokról, és bár maguk a temetők a kulturális örökség részei, nem állnak műemléki vagy helyi védelem alatt.

Nincs olyan országos nyilvántartás, amely a muzeális intézményrendszer kisebbségi tartalmáról szolgálna adatokat. A közművelődési intézményeknek sincs egységes és pontos adatbázisa a kisebbségi feladatokat ellátó intézményekről: az oktatási és kulturális tárca, az önkormányzati minisztérium és a statisztikai hivatal is más-más adatokból dolgozik. A kisebbségi filmalkotásokat tekintve megállapítható: Magyarországon nincsenek, vagy nem ismertek a kisebbségi műhelyek, a Magyar Televízión kívül nem készülnek kisebbségi filmek, pedig jelentős állami támogatást fordítanak erre a szakmára.

A nemzetközi szerepvállalásról szólva Kállai Ernő azt mondta: Magyarország és a 12 nemzetiség anyaországa között működő vegyes bizottságok nagyon alacsony hatásfokúak.

A kisebbségi ombudsman kijelentette: ha azt akarjuk, hogy az a multikulturális állam - amelynek szükségességét az Alkotmány is említi - megmaradjon, nem deklarációkra, konkrét lépésekre, intézményekre és azok finanszírozására van szükség, különben néhány évtizeden belül teljesen asszimilálódhatnak, eltűnhetnek a kisebbségek, főleg az intézmények nélküli kisebb lélekszámú közösségek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérte

  • Köszönettel a megindító olvasói segítségért – Látogatás Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt