HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Munkát ad az önkormányzat a józsefvárosi cigánymuzsikusoknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Február 02    Forrás: jozsefvaros.hu


Ez a cikk archív

A közfoglalkoztatási program keretében 2010-ben 51 józsefvárosi cigánymuzsikus kap közcélú, illetve közhasznú munkát a Józsefvárosi Önkormányzattól - a képviselő-testület január 20-i döntése alapján.

Hirdetmény

A mostani határozat nem előzmények nélküli, fél éves "próbaidő" áll az elhatározás mögött. A program célja kettős, egyrészt, az eddig munka nélkül tengődő roma emberek munkába állítása, másrészt a kerület értékes kulturális örökségének megmentése, azaz a VIII. kerület, mint a magas színvonalú cigánymuzsika bölcsőjeként való megőrzése.

Ötvenegy kerületi cigánymuzsikus jut az önkormányzat támogatásának köszönhetően így munkához az idén is, de a közcélú foglalkoztatásban ezen felül természetesen jóval több, jelenleg összesen 270 álláshelyet biztosít az önkormányzat a kerületi munkanélkülieknek.

Közcélú foglalkoztatásban olyan aktív korú személyeket tud alkalmazni az önkormányzat, akik eddig regisztrált munkanélküliként állást kerestek, azaz igazoltan részesültek a rendelkezési állási támogatásban (RÁT). További feltétele a foglalkoztatásnak, hogy az illető egyéb pénzbeli ellátásban nem részesül, vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 25.950 Ft-ot nem haladja meg. Csak akkor, ha mind ennek a feltételnek megfelel a személy, vehet részt az önkormányzat programjában.

A kerületi cigánymuzsikusok foglalkoztatására vonatkozó szándéknyilatkozatot 2009. április 22-én fogadta el a képviselő-testület. "Kerületünk a cigánymuzsika bölcsője és számos kiváló cigányzenész lakhelye. Ezt a történelmi tradíciót és kulturális örökséget a korábbi években a városvezetés nem igen tartotta számon és semmilyen ösztönzést nem mutatott azon réteg - a tisztességesen dolgozni akaró cigánymuzsikusok - felé, akik bizony sokat tehetnek a kerület, sőt az egész cigányság presztízsének helyreállításáért, felemelésért. Amennyiben módot és forrást találna a képviselő-testület arra, hogy a ma segélyen és alkalmi munkából tengődő tehetséges, neves cigánymuzsikusokat szervezetten és közcélúan foglalkoztassa, azzal több tucat józsefvárosi cigánymuzsikus családjának méltó megélhetést, a cigány kultúrának valódi elismerést tudna szerezni" - áll az egyhangúlag elfogadott szándéknyilatkozatban.

A program 2009. augusztusi indításához az önkormányzat a Közép Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ együttműködését is megszerezte. A munkaügyi központ 80%-os, 6 hónapon át tartó támogatása mellett, 3,4 millió forintos önkormányzati önerővel biztosította a közfoglalkoztatást.

Bár a munkaügyi központ támogatása január 31-ével megszűnik, a kerületvezetés bízik abban, hogy az idén is lehetőség lesz újabb támogatás elnyerésére. Addig is, közcélú foglalkoztatás keretein belül oldják meg az 51 fő foglalkoztatását. Ez 5%-os önerőt igényel a Józsefvárosi Önkormányzattól, a költségek 95%-át állami támogatás biztosítja.

Az első fél év egyúttal afféle próbaidőként is szolgált a közfoglalkoztatás eme formájára. A józsefvárosi cigánymuzsikusok azóta több alkalommal is bizonyították rátermettségüket, és számos kerületi, illetve kerületen kívüli rendezvényen léptek fel nagy sikerrel. Legutóbb az egyik kereskedelemi tévécsatorna sugározta Újév napján a józsefvárosi zenekar gálakoncertjét.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt