HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyar Nemzet: Folytatódik a romáknak szánt pénz herdálása?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romák, pénz
2009 Február 02    Forrás: Joó István - Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Nagyrészt a Világbank, illetve a Soros György-féle Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány által működtetett Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) külföldi munkatársainak adó- és járulékterheire, valamint külföldi szakértők érdektelen tanulmányaira folyhat el 85 millió forint központi költségvetési pénz - tudta meg lapunk. Aligha lendíti előre a hazai cigányság felzárkóztatásának ügyét az a 85 millió forint, amelyet Teleki László MSZP-s képviselő, a miniszterelnök romaügyi megbízottja indítványára csoportosítottak át az idei költségvetésben úgy, hogy azt kivonták a 15 ezer hazai diákot támogató cigány ösztöndíjrendszerből.

Hirdetmény

Az átcsoportosítás miatt nem tudja majd a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) kiírni a jövő félévi ösztöndíjpályázatát. Emiatt tavaly novemberben a Macika kuratóriumi elnöke, Solymosi Imre is tiltakozott. Hiába, mert a 85 milliós summát a balliberális képviselők inkább egy budapesti székhelyű, Soros Györgyék által kegyelt alapítványnak szavazták meg, amelynek neve: Roma Education Fund, azaz Roma Oktatási Alap (ROA). A külföldi szervezet legfőbb támogatója ugyanis nemcsak a Világbank, hanem a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) is. Főtanácsadója az SZDSZ-es Szira Judit, aki hosszú ideig a Soros Alapítvány egyik programigazgatója volt.

Hogy mire költenék az Országgyűlés által nekik megszavazott 85 millió forint közpénzt? Lapunk birtokába került az a támogatási szerződés előkészítésről szóló levél, amelyben a Roma Oktatási Alap pénzügyi vezetője éppen erről számol be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma integrációs főosztályának. Nos, a juttatott milliókból többek között olyan, érdektelennek tűnő anyagok készülhetnek, mint például az összehasonlító tanulmány a magyarországi és a macedón Romaversitas programokról. Két magánalapítvány összevetéséről van szó, amelynek ürügyén a REF külföldi munkatársai macedóniai kiruccanást tehetnek magyar közpénzen, teljes ellátással.

A levél azok gyanúját erősíti, akik szerint nem zárult le az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által jelzett közpénzelherdálási folyamat, amelyre a romák felzárkóztatása szolgál ürügyül. Ismert: az ÁSZ egy 2008-as jelentése szerint az 1996 óta romákra szánt 120 milliárd állami forint nagy része átláthatatlanul folyt el, elkerülvén az eredeti címzetteket.

A nemzetközi hátterű, egyébként is anyagiakban bővelkedő Roma Oktatási Alap a 85 millió forint magyar költségvetési pénzből 30 milliót kíván fordítani 8 fő külföldi alkalmazottjának adó- és járulékterheire. További 39,610 milliót szánnának két, már folyamatban lévő, úgymond magyar projekt finanszírozására. Ezek egyike "iskolából kimaradt diákoknak szeretne piacképes szakképzést biztosítani és munkahelyhez juttatni őket. Egy neve elhallgatását kérő roma szakember ezt úgy kommentálta: ha nincs megjelölve, milyen szakmára gondolnak, akkor bizonyára kosárfonásról és bicikliszerelésről lehet szó, ahogy azt a liberális holdudvar romaintegrációs programok lefölözésére szakosodott szervezetei kivitelezni szokták.

A ROA által támogatni kívánt másik projekt Szeged és Hódmezővásárhely iskolai deszegregációs programját egészíti ki mentorálással. A projektismertetések konkrétumokat nemigen tartalmaznak.

A szerkesztőségünkhöz került levélmásolatból az is kiderül, 15,39 millió forintot szán a külföldi alapítvány civil szervezetek technikai támogatására. Ez sokak szerint a már máshonnan jól ismert szakértői tanulmányok összeollózásának fedőneve, olyan romákkal kapcsolatos anyagoké, amelyekkel Dunát lehetne már rekeszteni - miközben a hazai cigányság egyre gyorsabban szakad le a magyar társadalomban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt