2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Időzített bomba ketyeg a romák által megszállt Avason
2009. 01. 28. 00:00

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, tavaly ősszel tömeges visszaélések gyanúja miatt interpellációt nyújtott be.

A lap emlékeztet arra, hogy tavaly április óta tömegesen jelentek meg az együttélés normáit nem ismerő, agresszívan viselkedő, többnyire roma családok a miskolci Avas lakótelepen. Az önkormányzat kénytelen volt havi 10 milliós költséggel professzionális biztonsági őrökből álló városőrséget felállítani. Ezek nemcsak az utcákon, de a lépcsőházakban is járőröznek. Egyelőre tehát a felszínen nyugalom alakult ki, ugyanakkor a mélyben időzített bomba ketyeg: a beköltözők nagy része semmilyen költséget nem fizet.

A beköltözésre a lehetőséget a Fészekrakó program teremtette meg, mivel a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatást önerőként vehetik figyelembe a bankok, a vásárláshoz folyósított hitel 40 százalékára pedig az állam ad garanciát. Igazolni kell még 3 havi folyamatos munkaviszonyt, s már hitelképesek is a vevők. 2006 őszétől aztán megindultak a 3 havi munkaviszonnyal rendelkezők a lakótelep felé, míg a régi lakók közül egyre többen menekülni kezdtek innen, így volt elég eladó lakás.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, tavaly ősszel tömeges visszaélések gyanúja miatt interpellációt nyújtott be, és a Fészekrakó program felfüggesztését kérte. Választ nem kapott, viszont a városőrség megerősítette azt a gyanúját, hogy az eladásokat komoly részesedést szerző, egyre szervezettebb csoportok bonyolítják le. Több 100 ezer forintokat, de egyes esetekben milliókat nyertek egy-egy üzleten a közreműködők.


A lap szerint az üzletet a közvetítőknek fizetett "jutalék" tartotta mozgásban, ebből tellett a szükséges költségekre. Az eladó túladott piacképtelenné vált lakásán, a vevő kapott egy olyan otthont, amihez hasonlót esélye sem lett volna megvenni, a közvetítők pedig kaszáltak.