2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák miatt nem kell a praxis és a havi 860 ezer forint
2009. 01. 28. 00:00

Gyulaj a nem vonzó körzetek közé tartozik. Egyrészt, mert alig több, mint ezer ember él a faluban, kevés a TB-kártya.

Gyulaj a nem vonzó körzetek közé tartozik. Egyrészt, mert alig több, mint ezer ember él a faluban, kevés a TB-kártya, ezért kevés a pénz. Pedig egy egész nagy szolgálati lakás is járna annak, aki elvállalná a szolgálatot. A polgármesteri hivatal lassan négy esztendeje évente kétszer meghirdeti a praxist. Elvétve jelentkeznek is a felhívásra, de amikor meghallják, hányan lakunk a faluban, s hogy milyen a település etnikai összetétele, visszakoznak. Az itt élők hatvanhárom százaléka ugyanis roma - mondja Dobos Károlyné polgármester.

Dr. Szunyogh Erzsébet összesen 2800 embert gyógyít, ha szükség van rá. Kurd és Csibrák az ő körzete, Gyulajon csak helyettesít. Kérdésemre, hogy nem sok-e ez együtt, külföldi példát hoz elő, hogy Németországban egy orvosra ennél több beteg is jut, mégis megoldják. A betöltetlen háziorvosi poszt problémája Tolna megyében kilenc települést érint. Murgán, Györén, Izményben, Felsőnánán, Györkönyben, Regölyben és Gyulajon csak helyettesítés van, ugyanígy Gyönk egy körzetében is.

Dr. Schranz Róbert a megyei orvosi kamara titkára szerint azonban a háziorvosok hiánya egyszerűen megoldható lenne. - Ha megfizetik, akkor lesz, aki gyógyítson. A kisebb körzetekben a kártyaszám alacsony, az orvosok még egy rendes közalkalmazotti fizetést sem tudnak összeszedni - állítja. Kérdésünkre, miszerint hozzávetőleg mekkora nettó fizetéssel számolhat, aki például Gyulajra szegődik háziorvosnak, egyetlen szakember, és érintett sem válaszolt. Ezt azzal indokolták, a juttatás mértékét sok dolog befolyásolja, egyebek mellett, hogy milyen a település korösszetétele vagy hányan laknak a faluban.

Dobos Károlyné polgármester elmondta jelenleg havonta 860 ezer forintot kap Gyulaj a megyei egészségbiztosítási pénztártól a helyettesítő praxis fenntartására. Ebből kell finanszírozniuk az orvos és az asszisztens bérét, a járulékokat, a gyógyításhoz szükséges eszközöket, valamint a rezsiköltségeket.