HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ismét franciaorszában turnézott a 100 Tagú Cigányzenekar

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  100, tagú, zenekar
2009 Január 25    Forrás: E. Várkonyi Péter - Mixonline


Ez a cikk archív

Békés és lelkes hadsereg a tökéletes élvezetért, briliáns program, amelyben a magyar cigányság hagyományai a klasszikus művekkel keveredik, s mindezt mesterfokon, kotta nélkül száz Budapestről érkezett cigányzenész elképesztően virtuóz módon adja elő.

Hirdetmény

Egy meglepő zenekar, amely a világ minden táján lázba hozza a közönséget - ez olvasható a 100 Tagú Cigányzenekar franciaországi turnéjának beharangozójában. Tizenöt éve turnézik rendszeresen a magyar együttes Franciaországban, idén január elejétől 24-ig összesen 18 koncertet ad országszerte. - Ezek közül eddig a legemlékezetesebb és legfergetegesebb Lyonban, az ötezer férőhelyes Auditorium Maurice Ravel koncertteremben volt, ahol az elmúlt hétvégén két nap alatt háromszor lépett fel az együttes - mondta telefonon Beke Farkas Nándor, a zenekar főtitkára. Hozzátette, hogy szinte mindenhol teltház várja a 100 Tagú Cigányzenekart.

- A Budapesttől Bécsig elnevezésű turné keretében a közönség az első részben magyaros és cigányos jellegű számokat hallhat, többek között olyan ismerteket, mint Pablo Sarasate Cigányosan, Brahms Magyar táncok, Monti Csárdás vagy Hubay Jenő Hullámzó Balaton című darabjait. A francia közönség emellett nagyon kedveli az orosz cigány zenét is, s ezért az első rész végén a "cigánysorban" egymás után tüzes cigányszámokat játszunk - hangsúlyozta a főtitkár.

A második részben a klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes cigányzenekarra hangszerelt népszerű komolyzenei műveket ad elő. A franciaországi turnén játsszák először Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringőt, majd Strauss-számok következnek, például A cigánybáró nyitánya, a Mesék a bécsi erdőből, az Éljen a magyar, a Mennydörgés és villámlás, majd zárásként az igazi közönségsikernek számító Radetzky-induló.

A múlt decemberi isztambuli koncertjére az együttes egy olyan török számot is megtanult, amelyben magyaros és cigányos hatás érződik. A törökországi bemutató olyan jól sikerült, hogy az együttes a számot franciaországi turnéján is játssza, óriási sikerrel.

Ezenkívül a programban szerepel még egy zsidó számokból összeállított rész, amely szintén nagyon népszerű, ráadásként pedig - a franciáknak szánt meglepetésként - Edith Piaf La vie en rose című száma csendül fel.

A világon egyedülálló együttes francia sikerének és ismertségének egyik titka Beke Farkas Nándor szerint - a zenekar teljesítményén kívül - az lehet, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar külföldi (nemcsak francia) útjait francia menedzsment szervezi. Xavier Dubuc-nak köszönhetően az együttes 15 éve minden évben visszatér Franciaországba, s nemcsak egy-egy koncertre, hanem általában háromhetes turnékra. Két évenként pedig a nagy presztízsű párizsi Théatre des Champs Elysées színpadán is fellépnek a magyar virtuózok, de ott sem egyetlen alkalommal: 5-6 egymás utáni napon adnak teltházas koncertet. A turnézás egyik nagy előnye a főtitkár szerint az, hogy sokat vannak együtt a zenészek.

Franciaország után februárban Görögországba utaznak, ahol Athénban hat, Thesszalonikiben pedig három koncertet adnak, ezt követően pedig egy finnországi turné következik. A magyar közönség legközelebb április 3-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban hallhatja a 100 Tagú Cigányzenekart.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt