2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ismét franciaorszában turnézott a 100 Tagú Cigányzenekar
2009. 01. 25. 00:00

Egy meglepő zenekar, amely a világ minden táján lázba hozza a közönséget.é

Egy meglepő zenekar, amely a világ minden táján lázba hozza a közönséget - ez olvasható a 100 Tagú Cigányzenekar franciaországi turnéjának beharangozójában. Tizenöt éve turnézik rendszeresen a magyar együttes Franciaországban, idén január elejétől 24-ig összesen 18 koncertet ad országszerte. - Ezek közül eddig a legemlékezetesebb és legfergetegesebb Lyonban, az ötezer férőhelyes Auditorium Maurice Ravel koncertteremben volt, ahol az elmúlt hétvégén két nap alatt háromszor lépett fel az együttes - mondta telefonon Beke Farkas Nándor, a zenekar főtitkára. Hozzátette, hogy szinte mindenhol teltház várja a 100 Tagú Cigányzenekart.

- A Budapesttől Bécsig elnevezésű turné keretében a közönség az első részben magyaros és cigányos jellegű számokat hallhat, többek között olyan ismerteket, mint Pablo Sarasate Cigányosan, Brahms Magyar táncok, Monti Csárdás vagy Hubay Jenő Hullámzó Balaton című darabjait. A francia közönség emellett nagyon kedveli az orosz cigány zenét is, s ezért az első rész végén a "cigánysorban" egymás után tüzes cigányszámokat játszunk - hangsúlyozta a főtitkár.

A második részben a klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes cigányzenekarra hangszerelt népszerű komolyzenei műveket ad elő. A franciaországi turnén játsszák először Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringőt, majd Strauss-számok következnek, például A cigánybáró nyitánya, a Mesék a bécsi erdőből, az Éljen a magyar, a Mennydörgés és villámlás, majd zárásként az igazi közönségsikernek számító Radetzky-induló.

A múlt decemberi isztambuli koncertjére az együttes egy olyan török számot is megtanult, amelyben magyaros és cigányos hatás érződik. A törökországi bemutató olyan jól sikerült, hogy az együttes a számot franciaországi turnéján is játssza, óriási sikerrel.

Ezenkívül a programban szerepel még egy zsidó számokból összeállított rész, amely szintén nagyon népszerű, ráadásként pedig - a franciáknak szánt meglepetésként - Edith Piaf La vie en rose című száma csendül fel.

A világon egyedülálló együttes francia sikerének és ismertségének egyik titka Beke Farkas Nándor szerint - a zenekar teljesítményén kívül - az lehet, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar külföldi (nemcsak francia) útjait francia menedzsment szervezi. Xavier Dubuc-nak köszönhetően az együttes 15 éve minden évben visszatér Franciaországba, s nemcsak egy-egy koncertre, hanem általában háromhetes turnékra. Két évenként pedig a nagy presztízsű párizsi Théatre des Champs Elysées színpadán is fellépnek a magyar virtuózok, de ott sem egyetlen alkalommal: 5-6 egymás utáni napon adnak teltházas koncertet. A turnézás egyik nagy előnye a főtitkár szerint az, hogy sokat vannak együtt a zenészek.

Franciaország után februárban Görögországba utaznak, ahol Athénban hat, Thesszalonikiben pedig három koncertet adnak, ezt követően pedig egy finnországi turné következik. A magyar közönség legközelebb április 3-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban hallhatja a 100 Tagú Cigányzenekart.