2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

RSK: cigányellenes plakáttal kampányol a Jobbik Ferencvárosban
2009. 01. 15. 00:00

"Megtisztítjuk Budapestet a cigánybűnözéstől, a korrupciótól, az élősködő politikusoktól, a szennytől!"

Ferencváros szerte látható a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád kampányplakátja, amelyen fotója alatt az a szlogen olvasható: "Megtisztítjuk Budapestet a cigánybűnözéstől, a korrupciótól, az élősködő politikusoktól, a szennytől!"

A Roma Polgárjogi Alapítvány azonnal tiltakozott a plakát ellen - írja tudósításában az RSK. "Tűrhetetlen és undorító, hogy a politikai kampány szintjére emelték a cigányok elleni uszítást" - közölte a szervezet igazgatója. Setét Jenő azt mondta: elvárja, hogy a kerület többi országgyűlési képviselője elítélje ezt a fajta magatartást, a jogalkotók pedig "majd két évtizedes tétlenkedést követően", végre teremtsék meg az ilyen esetekkel szembeni jogi fellépés hatékony eszközeit.

Bácskai János, aki Fidesz-KDNP színeiben indulva a legtöbb voksot szerezte meg vasárnap, a kerületi Fidesz szervezet nevében elutasította a plakát cigányellenes tartalmát. Bácskai a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: magát szalonképesnek tartó párt ilyet nem mond, és főleg nem rakja ki plakátjára, de ha már megtette, akkor számíthatnak a társadalom ítéletére. "Ez már az a határ, amin túl már nem mehetnek, ez az általánosításnak egy nagyon veszélyes fajtája" - jelentette ki a jobboldali jelölt.

Bánsághi Tamás Ferencváros alpolgármestere, az MSZP jelöltje a saját és a párt kerületi szervezetének nevében ugyancsak elhatárolódott a plakáttól, amely szerinte méltatlan a politikához és a demokráciához. John Emese az SZDSZ jelöltje azt közölte: pártja egésze teljes mértékben elhatárolódik a plakáttól, amely álláspontjuk szerint erősíti a gyűlöletet. Az ötödik helyen végzett Várady Tibor, a Humanista Párt jelölte szintén élesen elítélte a plakátot, amelyet felháborítónak és gusztustalannak tart. Paulik Péter, aki a Munkáspárt képviseletében hatodik helyen végzett az elhatárolódás mellett azt hangsúlyozta: a bűnözés nem köthető nemzetiséghez, és a szélsőségesek csak gerjesztik a feszültséget.

A parlament két egyébként ellentétes politikai erőhöz tartozó roma országgyűlési képviselője is elítélte a Jobbik ferencvárosi kampányának etnikai irányultságát. A fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: a demokráciában leírja magát a Jobbik egy ilyen durva, cigányellenes kampánnyal. A képviselő szerint Magyarország nem "fogadókész" az ilyen nézetekre. A szocialista Teleki László is úgy vélte: a társadalom nagyobbik része elutasítja az ilyen jellegű uszítást. Az országgyűlési képviselő, egyben miniszterelnöki megbízott az MSZP parlamenti frakciója nevében is elutasította a Jobbik ferencvárosi jelöltjének cigányellenes kampányát.