2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Veszélyességi pótlék" a roma gyerekeket oktató pedagógusoknak
2009. 01. 10. 00:00

Bérpótlékot kaphatnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak.

Ezzel kapcsolatban Mohácsi kifejtette: "Utoljára a szüleink találkoztak a rendszerváltás előtti "kommunista" időkben alkalmazott veszélyességi pótlékkal, amit a cigány iskolákban oktató tanárok kaptak."

Január 7-én jelentette be az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hogy pályázat útján bérpótlékot kaphatnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak. A képviselő szerint, miközben a deszegregáció folyamata lassul, illetve egyáltalán nem működik, az új normatíva változással a jogalkotók azt érték el, hogy a többlet pénz akkor is jár, ha az iskolák illetve az iskolafenntartók nem szüntetik meg a cigány osztályokat, cigány iskolákat, tehát a szegregációt.

A jogszabályváltozás eredményeként 1300 intézmény - köztük a szegregáció miatt jogi eljárás alá vont kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskola, valamint a köztudottan szegregáló Budapest VIII. kerületi Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium ismertebb nevén az Erdélyi Utcai Általános Iskola - jutott hozzá az új normatívával járó többletfinanszírozáshoz. Ennek eredményeképpen azok a pedagógusok kapják majd az átlagosan 20 és 40 ezer forint közötti veszélyességi pótlékot, akik maguk is az oktatási szegregáció áldozatai.