HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Zenélhet, de nem szórakozhat roma a Jam Pubban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Január 06    Forrás: Matalin Dóra - Népszabadság


Ez a cikk archív

Félmillió forintra büntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság az egyik budapesti szórakozóhelyet, mert nem engedtek be roma fiatalokat. Annak ellenére, hogy egyikük zenész, és korábban többször fellépett a helyen.

Hirdetmény

Öt roma fiú 2007 februárjában egy budapesti szórakozóhelyen, a Mammut II. bevásárlóközpontban lévő Jam Pubban szerette volna tölteni az estét. Egyikük még aznap délután felhívta a pubot, hogy asztalt foglaljon. Azt mondták, már nincs szabad asztal, de azért jöjjön el a barátaival, mert állóhely van bőven. A fiatalok tíz előtt értek a szórakozóhelyre, ahol a biztonsági őrök közölték velük, nem mehetnek be, mert "nincsenek felírva". A fiatalok először a színpadon játszó ismerősüknek szóltak, aki jelezte az őröknek, hogy engedjék be őket. Azok újra elutasították a kérést, ezúttal azzal az indoklással, hogy fiatalkorúak. Az egyik fiú, főfoglalkozású zenész, korábban már többször fellépett a Jam Pubban. Erre hiába hívta fel az őrök figyelmét, azok továbbra sem engedtek.

Ekkor egyikük felhívta az édesapját, aki elindult, hogy segítsen tisztázni a kérdést. Az öt fiatal egybehangzóan állította, hogy amíg várakoztak, a szórakozóhelyen ki- és bejártak az emberek. Elmondásuk szerint velük egyidősek és fiatalabbak is akadály nélkül bejutottak. Ugyanakkor más, ugyancsak roma származású fiatalokat hozzájuk hasonlóan nem engedtek be. Amikor megérkezett a fiú édesapja, az őrök azt mondták neki, hogy a társaságot azért nem engedték be, mert nincs VIP-jegyük. Az apával érkező - nem roma származású - nők megbeszélték, hogy próbára teszik az őröket. Azok minden gond nélkül beengedték őket, nem kértek tőlük VIP-jegyet, és azt sem ellenőrizték, hogy fel vannak-e írva bármilyen listára. Amikor ezt egyikük szóvá tette, elmondása szerint azt válaszolták neki, hogy a tulajdonos azt enged be, akit akar, és "nyugodtan mehetnek az ombudsmanhoz vagy egyéb helyre, de legfőképp mehetnek a roma barátaikhoz, különben is, nőkkel nem tárgyalnak".

A társaság a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult, ők pedig az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Az eljárás során a szórakozóhely képviselője elmondta, hogy a rendezvény zártkörű volt, VIP-kártyákkal lehetett bejutni, a kártya nélkül érkezőket nem engedték be. Hozzátette: fellépő művészeik között vannak színes bőrűek, a személyzetben pedig dolgoznak romák, soha nem tettek különbséget a vendégek között a származásuk alapján. A hatóság nem így látta: félmillió forintra büntette a céget, és ugyanennyire a biztonsági őröket alkalmazó vagyonvédelmi kft.-t. Az indoklás szerint a tanúvallomásokból egyértelműen kiderült, hogy az őrök nem a fiatalok életkora vagy a rendezvény zártkörű jellege miatt, hanem a származásuk okán tiltották ki őket. A határozatot a napokban hozták nyilvánosságra.

Gyarmati Edit, a hatóság munkatársa elmondta, hogy az eset nem egyedi. - Budapesten és vidéken is jellemző, hogy romákat vagy színes bőrűeket nem engednek be szórakozóhelyekre - állítja. Hozzátette: a sértettek egyre inkább tisztában vannak a jogaikkal, egyre gyakrabban tesznek panaszt. Ennek ellenére csak az esetek töredéke kerül nyilvánosságra. A bírság 50 ezer forinttól hatmillió forintig terjedhet, de Gyarmati Edit szerint a nyilvánosságnak legalább ekkora elrettentő ereje van. A hatóság munkatársa kiemelte: nemcsak hozzájuk, hanem az illetékes jegyzőhöz is fordulhat, akit sérelem ért. - Egy szórakozóhelyet a jegyző átmenetileg akár be is zárathat egy ilyen eset miatt, ez ugyanis ugyanúgy jogsértés, mint ha romlott ételt szolgálnának fel - tette hozzá.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • dr. VASTAGH PÁL: Péli Tamás emléke

  • MOLNÁR ISTVÁN GÁBOR: Péli Tamásra emlékezem…

  • Sok százan emlékeztek a roma holokausztra a Nehru parton

  • Kövérnél panaszolták be Farkas Flóriánt

  • Méltó helyet keres a SzületésCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt