2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tömegverekedés Hangácson
2009. 01. 05. 00:00

Horváth Aladár: helyezzék szabadlábra a hangácsi áldozatok hozzátartozóját.

Horváth Aladár, az alapítvány elnöke a miskolci börtön előtt tartott sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta: a 31 éves asszony férjét és bátyját veszítette el a településen történtek miatt. Õk az áldozatai a hangácsi bűncselekménynek.

Hozzátette: az asszonyt bilincsben vezetik majd a temetésre, pedig ő is áldozat, sértett, őt is bántalmazták, ezért mindent megtesznek a szabadlábra helyezése érdekében.

"Itt nyilvánvalóan lincselés történt, és szerencse, hogy a fiatalasszony túlélte. Mivel a kezében volt egy bot, őt most fogva tartják" - fogalmazott Horváth Aladár. Véleménye szerint kegyetlen és vérlázító ez az eljárás.

Azt mondta, bizonyos köröknek az az érdeke, hogy lázadást szítsanak a cigányság körében, amit esetleg egy kegyetlen leszámolás követhet.

Iványi Gábor lelkész elmondta, hogy beszélt az asszonnyal, aki a hétéves kislányának üzent. A nő elmondása szerint ők nem akartak senkit bántani, a kapujukat betörték, s azért mentek ki. Egy kisebb bot volt a kezében - idézte fel a beszélgetést a lelkész. Hozzátette: ezután lerohanták őket és hozzátartozói - férje és bátyja - mellette haltak meg. Iványi Gábor közölte: 30 napba is beletelhet - ha kérelmüket jóváhagyják - a szabadlábra helyezése az asszonynak.

Véleménye szerint nem olyan értelemben volt etnikai jellegű a bűneset, mint azt először gondolták, inkább arra utal, hogy az erőszak a gyengébbekkel szemben uralta el a közéletet. Szerinte a társadalom nagyobbik része cigányellenes, "csak ne legyen ennek nagy ára"- tette hozzá.

Január végén Hangácson botokkal, karókkal egymásnak esett két társaság. A tömegverekedésben egy 40 és egy 31 éves férfi meghalt, többen megsérültek. Ezt követően a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett hat embert. Közülük öt fő ellen több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A sértettek közül egy női hozzátartozót felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság.

Az MTI akkori értesülése szerint, a rendőrségnek olyan információk vannak a birtokában, amelyek egyértelműen kizárják az etnikai indíttatást, a bűneset hátterében korábbi személyi konfliktusok állnak.