HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Itt nem vernek meg azért, mert roma vagyok

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Január 04    Forrás: 168 Óra Online


Ez a cikk archív

Több mint 2400 magyar, elsősorban romák kértek kanadai menekültstátust tavaly. Ezzel Mexikó után Magyarország a második azon országok között, ahonnan a legtöbb menedékkérelem érkezett. Ottawa ezért fontolgatja a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben.

Hirdetmény

Sokan akarnak visszaélni a kanadai bevándorlási szabályokkal - állítja a kanadai bevándorlási hivatal, melynek friss adatai szerint tavaly a legtöbben (9 ezren) Mexikóból nyújtottak be kérelmet, második a listán Magyarország, majd Kolumbia és Csehország. Azzal, hogy 2434 honfitársunk kért menekültstátust, közel kerültünk a 3 ezres határhoz, amelynek átlépése Csehország esetében a vízumkényszer bevezetésével járt tavaly júliusban.

Hazánk esetében az ország bevándorlási hivatala szerint 2008-ról 2009-re tízszeresére növekedett a - többségben roma - menedéket kérők száma. Amikor januárban Kanada először lebegtette meg a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, a hivatal illetékesei azt mondták: egyrészt bátrabbá váltak azok, akik vissza akarnak élni a kanadai bevándorlási szabályokkal, másrészt az emberkereskedelemnek tudható be a menekültkérelmek növekvő száma. A magyar kormány feladata - tették hozzá -, hogy orvosolja ezeket a problémákat. Helyes Imre ottawai konzul a kanadai sajtó beszámolói szerint akkor úgy nyilatkozott: ha vannak kiskapuk a menekültügyi rendszerben, azokat Ottawának kell becsukni. Másban látja a kérelmek áradatának okát Paul St. Clair, a kanadai Roma Közösségi Központ igazgatója. Szerinte a magyarországi romák a "visszataszító fasiszta újjáéledés" elől menekülnek.

A napokban Ottawában járt Szabó Vilmos külügyi államtitkár, aki a tárgyalások után azt mondta: a magyar kormány roma vezetőket is bevon az egyeztetésekbe, és reméli, hogy Kanadával sikerül megegyezésre jutni.

Fel van adva a lecke

Ontarioban, Kanada legnépesebb tartományában az őszi iskolakezdéskor szembesültek a tanárok a roma tanulók tömegével. Több iskolába is 70-100 fős létszámban iratkoztak be magyar és cseh cigánygyerekek. A kanadai lapok beszámolói szerint a tanárokat készületlenül érte a roham: sebtében kellett tolmácsokat, illetve olyan tanárokat felvenni, akik a más anyanyelvű, angolt tanuló gyermekekkel tudnak foglalkozni. Új tantervet kellett kidolgozni a tizedik osztályos, ám tudásszintjüket tekintve a 4-6. osztályba illő diákok számára. Voltak közöttük, akik semmibe vették a pedagógusokat, nem írtak leckét és napokig nem jártak iskolába.

Szintén problémát jelent a szülők meggyőzése arról, hogy az iskola a gyermekek javát szolgálja. Egy kanadai iskola igazgatója Paul St. Clairtől, a kanadai Roma Közösségi Központ vezetőjétől tudta meg, hogy azért nem jár az egyik 14 éves kislány az órákra, mert az apja szerint elég idős ahhoz, hogy férjhez menjen. Ugyanakkor a Parkdale-i Queen Victoria Public School felzárkóztató programjának vezetője azt mondta: hat héttel az iskolakezdés után kevesebb a hiányzás és jobban teljesítenek a gyerekek az órán, igaz tudásukban óriási hiányosságok vannak. A Toronto Star című lapnak nyilatkozva idézte az egyik diákot, aki fogalmazásában azt írta, örül, hogy Kanadában nem verik meg azért, mert roma.

A kivándorlás nem megoldás

Kovács István, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke tavaly igazolást írt a külföldre készülő romáknak. Ebben büntetőjogi felelőssége tudatában kijelentette, hogy 2008-2009 között sorozatosan gyilkosságokat követtek el cigány származású emberek ellen, sőt, még a gyerekeket sem kímélték. Azon kívül nyílt színen kiabálva "fehér Magyarországot" követelnek egyes csoportok. Bár kiadta ezeket a papírokat, a 168 Óra Online-nak azt mondta: úgy véli, a kivándorlás nem megoldás. "Én azt mondom nekik, ne menjenek el, de ha kérik az igazoló papírt, megadom. Részben mi is tehetünk róla, hogy idáig fajultak, hiszen meg kell oldani a békés egymás ellen élést."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt