2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma vezetői nyilatkozatok Kolompár Orbán ellen és mellett
2008. 12. 11. 00:00

Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének lemondását, illetve tevékenysége felfüggesztését sürgeti néhány roma politikus amiért az ügyészség vádat emelt az OCÖ-vezető ellen.

Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke úgy véli: felháborítónak és szégyennek tartjuk, hogy az OCÖ vezérkara olyan emberekből tevődik össze, mint Kolompár Orbán, aki ellen vádat emeltek. Véleménye szerint az OCÖ elnöknek azonnal le kellene mondania, és ha ezt Kolompár nem teszi meg önként, illetve ha nem tudják keresztülvinni a roma élet legfőbb fórumában, okkal éri az OCÖ-t lenézés, sőt megvetés, ami kihat az etnikum amúgy sem rózsás társadalmi megítélésére.

Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke a lapnak kiemelte: "az ártatlanság védelmének fenntartása mellett, de a cigányság egésze presztízsének védelmében indokolt volna, hogy Kolompár Orbán függessze fel az OCÖ-elnöki megbízását, tevékenységét mindaddig, amíg a vizsgálatok nem tisztázzák a főügyészi vádak alól".

Farkas Flórián csütörtökön, a Rádió C reggeli, Élesztő című műsorában azt mondta: Kolompár Orbán elleni vádemelés ténye komoly tanulság a politikai elitnek. Tudták, hogy Kolompár a leggyengébb láncszem, mennyire fogja lerombolni, amit évtizedek alatt építettek. Erkölcsileg, politikailag, szakmailag meg kell újulnia az OCÖ-nek. Annak ellenére, hogy a Lungo Drom megnyerte a választást, a teljes megújulást nem tették meg, pedig ez volt a feltétele a közös munkának, és az együttműködésnek az OCÖ-n belül. Ha tisztességes, korrekt gondolkodás jön létre, egy tisztességes OCÖ munkához a Lungo Drom hozzájárulnia - tette hozzá. Farkas Flórián kijelentette: ha felkérnék, nem vállalná az OCÖ elnöki tisztességet, de meggyőződése, a Lungo Dromon belül lenne erre alkalmas ember. De ehhez a másik oldal véleményét is meg kell hallgatni, mert ez egy konszenzusos megállapodás lenne - jegyezte meg.

Farkas Félix, a Lungo Drom Borsod megyei elnöke, az OCÖ tagja úgy véli, súlyos erkölcsi károkat okozott a cigányságnak és az OCÖ-nek, hogy Kolompár Orbán vádlott lett. Abban látná a megoldást, hogy az OCÖ feloszlatná önmagát, de erre nem lát túl sok esélyt.

A Világunk az MCF választási szövetség vezetőinek felette a kérdést, hogy szerintük le kellene-e mondania Kolompár Orbánnak. A roma vezetők erről így vélekedtek:

Dógi János: CSZOSZ elnöke, az OCÖ általános elnökhelyettese:

Hiszek Kolompár Orbán ártatlanságában és bízom benne, hogy a Bíróság jogerős döntésével alá fogja ezt támasztani. A 2006-ban kötött választási szövetségünk az MCF-el erős és megrendíthetetlen.

Teleki László: EURIFE tiszteletbeli elnöke, az OCÖ országos főkoordinátora:

A tegnapi nap folyamán megjelent egy cikk, ami azt gondolom, hogy mérvadó. Abban az alkotmányjogász úgy fogalmazott, hogy amíg nincs jogerős bírósági ítélet, addig az ártatlanság vélelmét fent kell tartani. Ez így van, az ártatlanság vélelme megilleti Kolompár Orbánt.

Sütő János Zoltán: ZMRSZ elnöke, OCÖ elnökhelyettese:

A bíróság döntéséig Kolopár Orbán ártatlan. Egy felelősséggel gondolkodó roma képviselő sem ítélheti el őt, amíg a bíróság mást nem mond.

Kozák János: MACIFÉSZ elnöke, OCÖ általános elnökhelyettese:

Reagálnék a Magyar Nemzetben megjelent, és az én személyemet is érintő cikkre. Üzenem az ott nyilatkozóknak: politikai hovatartozásuk vagy ambícióik miatt elfeledkeznek a lényegről. Arról, hogy amíg a bíróság nem mondja ki, hogy valaki bűnös, addig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Arról, hogy Kolompár Orbán többet tett a magyar cigányságért eddig, mint bármely más politikus, elsősorban a cigányság összetartozásáért. Az ilyen felelőtlen és egyoldalú nyilatkozatok pontosan ezt veszélyeztetik. Fontos, hogy csak olyan ember bíráljon, aki mérlegre tudja tenni, mi a fontosabb: a saját politikai ambíciója, vagy a cigányság nehezen kialakított és igen törékeny egysége. És az is fontos lenne, hogy csak olyan ember tegyen idő előtt eléítélő nyilatkozatokat, aki maga is fedhetetlen, és tett már valamit a cigányokért.

Nagy József György: DVRSZ elnöke, OCÖ elnökhelyettese:

A büntető és egyéb eljárások lebonyolításának meg vannak az alkotmányos keretei, amelyeket nem a médiában, hanem a bíróság tárgyalótermeiben kell megvitatni. És ez különösen igaz Kolompár Orbánra is.

Dancs Mihály: RPM Borsod megyei elnöke, OCÖ általános elnökhelyettese:

Az ártatlanság védelme mindenkit megillet. Kertész Lóránt és Farkas Félix nyilatkozatáról pedig azt gondolom, hogy nem a sajtóban kell ezt megvitatni, hanem egy közgyűlés keretein belül adjanak hangot a véleményüknek.

Rácz Dezső: Nógrád megyei MCF elnöke, az OCÖ képviselője:

Az én véleményem az, hogy Kolompár Orbán ne mondjon le az Országos Cigány Önkormányzat elnöki posztjáról, hiszen az ártatlanság vélelme őt is megilleti, függetlenül attól, hogy mit sugall ez ügyben felelőtlenül a média.

Farkas Antal Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesületének Elnöke, az OCÖ elnökhelyettese:

Az én véleményem szerint semmiféleképpen nem kell lemondani Kolompár Orbánnak. Van egy feltételezett vád, ami nincs bizonyítva, és nem kell elhamarkodott véleményeket alkotni. A vád mindaddig csak gyanú, és nem létezik addig, amíg nincs bebizonyítva.

Várnai Márton elnökhelyettes:

Én azt gondolom, hogy az OCÖ-n belüli ellenzéknek persze hogy az lenne az érdeke, hogy az OCÖ elnöke lemondjon. Kolompár Orbán pedig buta lenne, ha lemondana Kertész Lóránt és Farkas Félix kérésére. Ez a két ember nagyon hajtana az OCÖ elnöki székéért, de azért meg kell dolgozni, és politikailag meg kell felelni ahhoz, hogy valaki az OCÖ elnöke legyen. Én nem látom szükségesnek, hogy Kolompár Orbán lemondjon, csak azért, mert valamivel gyanúsítják. Azt a vádat be is kell bizonyítani.

Galyas István OCÖ elnökhelyettes:

Én már egyszer nyilatkoztam ez ügyben. Nem újságban, hanem egy elnökségi ülésen. Akkor én azt mondtam, hogy mindaddig, amíg a bíróság ki nem mondja bárkinek a bűnösségét, addig az ártatlanság vélelme megilleti. Kolompár Orbán pedig megérdemli azt a tiszteletet, azt a megbecsülést, hogy ne higgyünk a bújtatott lejárató hadjáratnak. Nekem ez a véleményem.

Drágos József OCÖ elnökhelyettes:

Nem Kolompár Orbánnak kell lemondania, hanem mondjon le Kertész Lóránt és Farkas Félix a mandátumukról, amiért nem jelennek meg a gyűléseken. Amíg Kolompár Orbánt a bíróság nem mondja ki bűnösnek, addig nem büntethető. Senki nem törhet pácát felette.

Raffael Gyula Dabas város CKÖ elnöke:

Én teljesen bízom abban, hogy Kolompár Orbánnak kiderül az ártatlansága és győztesen fog kikerülni ebből az ügyből. Meg vagyok róla győződve, hogy ez egy politikai hírverés azért, hogy az országos elnököt befeketítsék. Abban bízok, hogy a bíróság azt az álláspontot fogja kihozni, hogy a vád megalapozatlan és az eljárást megszünteti. Az én meggyőződésem az, hogy az összes roma politikai vezető közül Kolompár Orbán az az egyedüli személyiség, aki a cigányságot összefogja, és az érdekeinket megfelelően képviseli.