HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem életképesek a cigány önkormányzatok

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 December 04    Forrás: InfoRádió


Ez a cikk archív

Nem lehet lebontani a kisebbségi önkormányzati rendszert, de a jelenlegi struktúra életképtelen- nyilatkozta az InfoRádiónak a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke. Meglátása szerint új kisebbségi törvényre és komoly garanciákra lenne szükség, hogy az önkormányzatok elláthassák feladatukat.

Hirdetmény

Nem vált be a kisebbségi önkormányzati rendszer a cigányság esetében, mondta Sólyom László államfő, a kisebbségi törvény megalkotásának 15. évfordulóján tartott szerdai konferencián. Szerinte a legnagyobb hazai kisebbség, a roma közösség problémája "speciális kezelést" igényel, amellyel törvényhozási szinten is számot kell vetni.

Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Makai István szerint a köztársasági elnök pontosan látja, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem működik. Az elnök szerint új és alaposan előkészített kisebbségi törvényre lenne szükség, amely számos garanciát biztosítana az önkormányzati rendszer megfelelő működéséhez. A vezető elsősorban a finanszírozási háttérre, a struktúra átláthatóságára és a szabályozási keretekre vonatkozó garanciákat tartja lényegesnek.

Folyamatosan beszélünk a témáról, ám ezek egyelőre belterjes beszélgetések, a konszenzus még várat magára - nyilatkozott az önkormányzat lehetséges javaslatairól Makai István. A rendszer megszüntetését azonban nem tudom elképzelni, nem látok ugyanis alternatívát arra, hogy az önkormányzatokat mivel lehetne kiváltani - tette hozzá.

Égető problémák vannak az oktatás és foglalkoztatás területén - folytatta az elnök. A szociális háló gyakorlatilag nem működik, a cigányok tömegesen kerültek adósságspirálba. Ezek a gondok sürgős megoldásra várnak, amelyben az önkormányzatoknak kulcsszerepet kell játszaniuk - hívta fel a figyelmet.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyilkossággal gyanúsítják a kárpátaljai romák elleni pogrom szervezőjét

  • A KMKSZ elítéli a kárpátaljai romák ellen Lembergben elkövetett pogromot

  • Ukrán biztonsági főnök: Oroszország állhat a romák elleni lembergi támadás mögött

  • Ungvári roma jogvédő: a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek át

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt