2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem életképesek a cigány önkormányzatok
2008. 12. 04. 00:00

Nem lehet lebontani a kisebbségi önkormányzati rendszert, de a jelenlegi struktúra életképtelen- nyilatkozta az InfoRádiónak a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

Nem vált be a kisebbségi önkormányzati rendszer a cigányság esetében, mondta Sólyom László államfő, a kisebbségi törvény megalkotásának 15. évfordulóján tartott szerdai konferencián. Szerinte a legnagyobb hazai kisebbség, a roma közösség problémája "speciális kezelést" igényel, amellyel törvényhozási szinten is számot kell vetni.

Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Makai István szerint a köztársasági elnök pontosan látja, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem működik. Az elnök szerint új és alaposan előkészített kisebbségi törvényre lenne szükség, amely számos garanciát biztosítana az önkormányzati rendszer megfelelő működéséhez. A vezető elsősorban a finanszírozási háttérre, a struktúra átláthatóságára és a szabályozási keretekre vonatkozó garanciákat tartja lényegesnek.

Folyamatosan beszélünk a témáról, ám ezek egyelőre belterjes beszélgetések, a konszenzus még várat magára - nyilatkozott az önkormányzat lehetséges javaslatairól Makai István. A rendszer megszüntetését azonban nem tudom elképzelni, nem látok ugyanis alternatívát arra, hogy az önkormányzatokat mivel lehetne kiváltani - tette hozzá.

Égető problémák vannak az oktatás és foglalkoztatás területén - folytatta az elnök. A szociális háló gyakorlatilag nem működik, a cigányok tömegesen kerültek adósságspirálba. Ezek a gondok sürgős megoldásra várnak, amelyben az önkormányzatoknak kulcsszerepet kell játszaniuk - hívta fel a figyelmet.