2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Külön nyomozócsoportot alakított a rendőrség
2008. 11. 23. 00:00

Az egységben helyi rendőrök, roma nyomozók és szakértők is dolgoznak. A rendészeti miniszter utasította a rendőrséget, hogy óvatosan bánjon a bűncselekmények minősítésével.

A vezérőrnagy közölte: idén 14 fegyveres és Molotov-koktélos, valamint két kézigránátos támadás történt az országban a romák sérelmére, de az ügyek - az eddigi adatok szerint - csak a hasonló elkövetési módszer miatt hozhatók összefüggésbe egymással. A nagycsécsi és a pécsi, halálos áldozatokat követelő támadás nyomravezetőjének 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség. Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön meghatározta, hogy ezenkívül abban a tizennégy, romák elleni támadás esetében is 1-1 millió forintot ajánljon fel az illetékes rendőr-főkapitányság, ahol nem történt személyi sérülés, csak kimondottan támadás.

Mint azt a Népszava megtudta, a nyomozócsoport tevékenységét a Nemzeti Nyomozó Iroda Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztályának munkatársai is segítik. A csoportba az érintett megyei és területi rendőrségi szakembereket is bevontak, s a legmodernebb módszereket alkalmazzák: így profilalkotók, fegyverszakértők és felderítők is bekapcsolódtak a munkába - a csoportba roma nyomozókat is delegáltak.

A tábornok azt mondta: egyelőre csak feltételezés a támadások mögötti etnikai jellegű motiváció, s arra sincs adat, hogy az ország különböző részein végrehajtott hasonló támadások összefüggnének egymással.

Eddig csak a Fejér megyei Pátkán június 3-án elkövetett támadás ügyében vannak gyanúsítottak. A településen három, romák által lakott házra dobtak Molotov-koktélt, ezzel három helybéli polgárőrt gyanúsítanak.