2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Náciexport: Csehországi "bevetésen" a szlovák szélsőségesek
2008. 11. 18. 00:00

Hétfő délután az észak-csehországi Litvínovban a szélsőjobboldali cseh Munkáspárt (Delnícka strana) szervezésében tartottak romaellenes tüntetést.

Mint ismeretes, Robert Fico kormányfő Gyurcsány Ferenccel való találkozója után hangoztatta, hogy "elfogadhatatlan a fasizmus és a szélsőséges eszmék exportja Magyarországról". A szlovák kormányfő ezzel többek között a Nemzeti Õrsereg királyhelmeci felvonulására célzott. Kijelentése különleges jelentőséggel bír a szlovák szélsőségesek hétfői csehországi ténykedése fényében.

Hétfőn hivatalosan a pozitív diszkrimináció és a szabad véleménynyilvánítást megakadályozó hatóságok ténykedése ellen tüntettek a cseh újnácik és szlovák kollégáik Litvínov főterén. Később a főként romák lakta Janov lakónegyedbe indult a mintegy 500 szélsőséges, ahol a helyi romák szúró-vágó eszközökkel felfegyverkezve állták az útjukat.

A rendőrség vízágyúkkal, páncélozott járművekkel, könnyfakasztó gránátokkal akadályozta meg, hogy összecsapjanak velük és bejussanak a lakónegyedbe, ahol időközben verekedések kezdődtek az ottani roma és más lakosok között. A szélsőjobbosok közül néhányan a biztonságiakra támadtak, utcakövekkel dobálták őket, s felgyújtottak egy rendőrautót is.

A cseh Lidové noviny beszámolója szerint 14 személy, köztük 7 rendőr (egyikük súlyosabban) is megsérült, 15 erőszakoskodót pedig előállították. Csaknem egyórás közelharc után sikerült feloszlatniuk a tüntetőket.

A cseh lap szerint a rasszista rendezvény 7 szónoka közül kettő szlovák volt, a mellékelt fotón is látszik egy szlovák zászló.