HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Virrasztás a nagycsécsi roma áldozatok házai előtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  nagycsécs
2008 November 10    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Közel száz, helyi, megyei és országos roma vezetők, helybéliek és a szomszédos települések kisebbségi önkormányzati vezető virrasztottak vasárnap délutántól késő éjszakáig a Borsod megyei Nagycsécsen annál a háznál, ahol egy héttel korábban ismeretlenek két roma embert agyonlőttek, házukat Molotov-koktélokkal felgyújtották. A gyertyák, mécsesek fénye mellett a roma vezetők arról beszélgettek, hogy a cigányság magára hagyott, védtelen csoporttá vált, sorozatos fizikai támadűásnak vannak kitéve a hétköznapi diszkrimináció, a nyomor és a munkanélküliség mellett, ráadásul a szélsőjobb örömünnepet akart tartani az áldozatok lakásának közelében, amit a rendőrség szerencsére megtiltott.

Hirdetmény

Vasárnap már kora délután megérkeztek a romaszervezetek vezetői az alig ezer fős település szélén lévő lakásokhoz, amelyet a támadás óta rendőrök védenek, és ara hírre, hogy a korábban betiltott megmozdulás helyett spontán tüntetést tartanak, jelentős rendőri egységet vezényelt ki a tiszaújvárosi és a megyei rendőrkapitány, akik személyes jelenlétükkel garantálták a család és a roma vezetők zavartalan virrasztását.

Az este 20 órára hirdetett megmozdulást az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezte volna a falu Dózsa utcai háza elé, ahol a tervek szerint felszólal Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelölt-listájának vezetője és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is.

A fővárosi tüntető szervezet Kossuth tér 2006 című ingyenes kiadványában közölt írás szerint a demonstrációnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet a súlyos bűncselekmények feltáratlanságára, tájékoztassák "a megvezetett, félretájékoztatott cigányságot a kormány országromboló munkájának egyik gyümölcséről, az egyes néprétegek közötti indulatok mesterséges szításáról". A szervezők "hangsúlyozottan békés jellegű" megmozdulásként hirdették meg a nagycsécsi "brutális, két ember lemészárlásával végződött" támadás helyszínére a rendezvényt.

Ifj. Hegedűs Loránt más másként vázolta fel a helyzetet egy csütörtök esti budapesti tüntetésen: úgy fogalmazott, céljuk, hogy megmutassák, nem félnek, a magyarok vannak többségben, és többségben is maradnak. A református lelkész kijeletette: meg kell mutatni, hogy a "stigmatizált, legnagyobb kisebbség szubkultúra alatti tenyészete nem terrorizálhatja tovább a magyarokat!".

A rendőrség még pénteken betiltotta a rendezvényt, de tartani lehetett attól, hogy szimpatizánsaik bejelentés nélkül tartanak tüntetést. A településre több mint 300 rendőrt vezényeltek ki, a faluba bevezető utakat ellenőrizték, minden autót megállítottak, rendszámaikat feljegyezték.

A virrasztás alkalmával a mécseseket, gyertyákat annak a háznak a lépcsőjén helyezték el az emlékezők, amelyet múlt hétfőre virradóra ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak, és amelyben két embert agyonlőttek. Gyertyát gyújtott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei vezetője mellett az OCÖ több elnökhelyettese és más megyei romavezetők, a környező falvak romaszervezeteinek képviselői, illetve helybeliek.

Kolompár Orbán részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és úgy fogalmazott: "ma egész Magyarország gyászol és együtt érez a családdal." Közölte, kedd reggel roma vállalkozók, az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik a teljesen kiégett háznak az újjáépítését.

Horváth Aladár arról beszélt, a tragédia a vidéken élő emberek iszonyatos szegénységére, kilátástalan helyzetére is ráirányítja a figyelmet. A cigányok házaihoz ugyanis földút vezet, eső után bokáig ér a sár, víz, villany, szennyvíz és vezetékes gáz nincs. A falu más utcáiban, ahol nem romák laknak, ott aszfaltos utak vannak, rendezett a környék. Ez a helyzet tapasztalható az ország legtöbb cigánytelepén.

A virrasztásról televíziós stábok élőben jelentkeztek be, fotósok hada kísérte figyelemmel a gyertyagyújtást és az emlékezést.

A 40 éves asszonyt, és 43 éves testvérét hétfőn délután helyezik végső nyugalomra a helyi temetőben, ahová az ország valamennyi részéből érkeznek roma vezetők, jogvédők, értelmiségiek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt