HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Eltemették a nagycsécsi roma áldozatokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 November 10    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

Több száz ember vett részt Nagycsécsen annak a két roma embernek a temetését, akiket ismeretlenek egy héttel ezelőtt éjszaka lőttek agyon lakásukban, és Molotov-koktélokkal felgyújtották lakásaikat. A temetésen az ország vezető roma politikusai mellett az igazságügyi miniszter is megjelent.

Hirdetmény

A 43 éves cigány férfi és 40 éves húga akkor vesztette életét, amikor múlt hétfőn kevéssel éjfél után ismeretlenek megtámadták a falu szélén lévő házukat. A támadók Molotov-koktéllal felgyújtották a másfél szobás, komfort nélküli otthont, és az ablakon keresztül lőtték le a két embert, akik azonnal meghaltak; az asszony férje könnyebben megsérült.

Vasárnap délutántól késő éjszakáig virrasztást tartottak a kiégett ház előtt. A virrasztás alkalmával a mécseseket, gyertyákat annak a háznak a lépcsőjén helyezték el az emlékezők, amelyet múlt hétfőre virradóra ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak, és amelyben két embert agyonlőttek. Gyertyát gyújtott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei vezetője mellett az OCÖ több elnökhelyettese és más megyei romavezetők, a környező falvak romaszervezeteinek képviselői, illetve helybeliek.

Kolompár Orbán részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és úgy fogalmazott: "ma egész Magyarország gyászol és együtt érez a családdal." Közölte, kedd reggel roma vállalkozók, az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik a teljesen kiégett háznak az újjáépítését.

Horváth Aladár arról beszélt, a tragédia a vidéken élő emberek iszonyatos szegénységére, kilátástalan helyzetére is ráirányítja a figyelmet. A cigányok házaihoz ugyanis földút vezet, eső után bokáig ér a sár, víz, villany, szennyvíz és vezetékes gáz nincs. A falu más utcáiban, ahol nem romák laknak, ott aszfaltos utak vannak, rendezett a környék. Ez a helyzet tapasztalható az ország legtöbb cigánytelepén.

Hétfő délután a Borsod megyei kistelepülés temetőjében tartott szertartáson Varga Bertalan római katolikus esperes szertartási beszédében azt mondta: minden érző szívű ember megdöbbent a múlt héten Nagycsécsen történteken. Hozzátette: "egyedül Isten veheti el az életet, amit ő adott, és ehhez senki másnak nincs joga. A két ravatal mutatja, a gyűlölet az, ami gyilkol". Isten előtt mindenki egyenlő, legyen bármilyen származású - fűzte hozzá a távirati iroda tudósítása szerint.

Kolompár Orbán a temetés után úgy fogalmazott: egész Magyarország gyászol. Az OCÖ és a magyarországi cigányság fekete betűvel írja be naptárába november 3-át, amikor két ember értelmetlen erőszak áldozata lett. Köszönetet mondott a rendőrséget felügyelő miniszternek, hogy személyes jelenlétével osztozott a magyarországi cigányság gyászában. Véleménye szerint ez azt mutatja, a cigányság nincs magára hagyva.

Részvétét kifejezve Kovács Tibor, a választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője, parlamenti frakcióvezető és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő koszorút juttatott el az áldozatoknak.

Részvétét fejezte ki Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke is a nagycsécsi tragédiában elhunyt családtagoknak. Véleménye szerint korai lenne bármilyen következtetést levonni az ügy hátteréről.

Az OCÖ elnöke azt mondta: bíznak abban, hogy a rendőrség a lehető legrövidebb idő alatt elfogja a gyilkosokat, mert mint fogalmazott, "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, egyetlen roma sem lehet biztonságban". Kolompár Orbán megemlítette, hogy kedd reggel roma vállalkozók az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik a teljesen kiégett ház újjáépítését.

Az ügyben a rendőrség tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, és külön nyomozócsoportot hoztak létre, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is dolgoznak. Eddig eredményt nem mutattak, bár a helyszíneléskor értékes nyomokat rögzítettek. Roma vezetők meggyőződése, hogy rasszista indíttatású bűncselekmény történt a településen, és ez egy támadás-sorozat része volt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt