2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagycsécs: a Lungo Drom együttérez, és az ügy tisztázódását várja
2008. 11. 07. 00:00

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöksége szomorúan és az áldozatok családtagjai iránti együttérzéssel szerzett tudomást a nagycsécsi tragédiáról.

A Lungo Drom felkérte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányt, hogy a rendelkezésére álló törvényes keretek között mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az ügy tisztázódjon.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi Bizottsága állásfoglalásban ítélte el a nagycsécsi kettős gyilkosságot, és azonnali intézkedést vár el a nyomozóhatóságoktól; a dokumentumot a testület egyhangúlag fogadta el keddi ülésén. Teleki László (MSZP), az állásfoglalás előterjesztője azt mondta, hogy a társadalom megnyugtatása érdekében mindenképpen szükséges a dokumentum elfogadása. Hangsúlyozta, a romák nincsenek kellőképpen megnyugtatva, hogy Magyarországon nyugodtan, békésen élhetnek, ezért a bizottságnak ki kell mondania: minden állampolgár egyenlő, nem lehet kirekeszteni senkit etnikai vagy vallási hovatartozása miatt. A testület az állásfoglalásban részvétét nyilvánítja ki a meggyilkolt áldozatok hozzátartozóinak, és mélységesen elítéli a támadást. Megnyugtatásul a roma és nem roma lakosságot biztosítjuk, hogy a társadalomban egyetlenegy parlamenti párt sem tudja elfogadni és tolerálni azt a gaztettet, amit az elkövetők véghezvittek. Semmilyen indokból nem történhet meg, hogy embereket éjjel, álmukban lemészároljanak, házukat felgyújtsák - írták.

A nagycsécsihez hasonló bűncselekmények elkövetése súlyosan veszélyezteti a magyar demokráciát és a társadalom békéjét, nyugalmát, az események gyors és alapos kivizsgálása, és az elkövetők mielőbbi felderítése mindannyiunk elemi érdeke - szögezték le az állásfoglalásban.