2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyílt fórumon cigányoznak az egykori Móra tanárai
2008. 10. 15. 00:00

Egy közösségépítő portálon tartották egymással a kapcsolatot a szegedi volt Móra iskola tanárai. Felhőtlenül cigányoztak, mert azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik.

Olyanok is vannak köztük, akiknek azért kreáltak állást, hogy mentorként segítsenek beilleszkedni új iskoláikban a volt mórás roma tanítványaiknak.

Féreg osztály, segghülye kölkök, cigók, dorozsmán óvónőt verő orkok. És: "ugye ő nem c?" Vajon kik "beszélgetnek" így? A tegnap reggel a delmagyar.hu-n megjelent cikk "cigányozós" idézetei olyan szegedi tanároktól származnak, akik roma gyerekeket tanítanak.

- Tud róla, hogy médiaszereplő lett? - kérdeztük tegnap délelőtt az egyik szegedi általános iskola helyettesítő tanárát. Nem tudott róla. Elmondtuk neki, hogy online újságunkban megjelent egy cikk "Analfabéta orkok és egykori rasszista tanáraik" címmel, abban egy közösségépítő oldalról származó idézetek vannak - tőle. A cikkben ugyan nem szerepel a neve, a kollégák "kitakarták", de bárki, aki ezen a közösségépítő oldalon regisztrálta magát, megtudhatja a nevét és az oldalon közölt összes adatát. Mi is innen tudjuk, hogy most melyik iskolában tanít. És azt is, hogy korábban a Móra iskolában dolgozott, amelyet a szegedi önkormányzat megszüntetett.

Azt már nem mondtuk el a tanárnőnek - végtére ő sokkal jobban tudja -, volt iskoláját azért zárták be, hogy a roma szegregációt megszüntessék.

Mentori állásokat kaptak

A gyerekeket a város 11 másik iskolájában helyezték el, a tanárok többségének pedig ezekben az iskolákban álláshelyeket teremtettek. Azért, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését, végtére ők ismerik legjobban a gyakran többszörösen hátrányos helyzetű diákokat. A szegedi deszegregációs program - a vásárhelyivel együtt - azóta országos jó hírre tett szert. A Délmagyarországban több cikkben írtuk meg, hogy a mentorprogram, ami a cigány gyerekek beilleszkedését segíti új iskoláikban, igen sikeres. Megszólaltattuk az egyetemistákat, akik részt vesznek benne, és tanárokat, akik irányítják.

Csak átvették mások szavait

- Az én magánlevelezésemből ne rakjanak a Délmagyarba semmit - mondta mérgesen a tanárnő, és lecsapta a kagylót. De kisvártatva mégiscsak fölhívott; talán rájött, hogy tényleg nem levéltitkot sértett online cikkünk, csak egy nyilvános fórumról idézett. Beszélgetésünkből kiderült: a volt mórás tanárok "természetesen" abban a hitben voltak, hogy nem nyilvános a levelezésük. A tanárnő szerint ők "csak átvették" más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Megkért, ne fedjem fel a kilétét, hiszen ez esetben az állását, sőt talán a testi épségét is féltheti.

Emberek az embertelenségben?

Beszéltünk tegnap egy másik fórumozó tanárnő igazgatójával; dicsérte beosztottját: szaktárgyat tanít, mégis önként részt vett a mentorprogramban, 11 volt mórás roma tanítványa az új iskolában is bizalommal van iránta.

Több órán keresztül, folyamatosan "ebédeltetett" új iskolájában egy másik orkozó tanárnő, nem tudtunk beszélni vele. Megtaláltuk viszont kolléganőjét, aki annyit árult el magáról, hogy "sok évig" tanított a Mórában. Elismerte, hogy "butaság volt" a nyilvános cigányozás. "Emberek vagyunk, az vesse ránk az első követ, aki nem mondott még ilyeneket" - beszélt. Azt tette még hozzá, hogy sajnálja a történteket, mert a Mórában keményen dolgoztak, nem érdemlik meg, hogy meghurcolják őket. "Senki nem tudja, milyen embertelenül nehéz ilyen helyen tanárnak lenni, csak az, aki csinálta" - közölte búcsúzóul.

El a gyerekektől!

A szegedi önkormányzat több tíz millió forintért létesített 16 és fél álláshelyet a Móra volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban - ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye -, hogy a roma tanulókat segítsék. Mivel ők értenek hozzá a legjobban - gondolták eddig a város irányítói, és rászánták az adófizetők pénzét. Most? - Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket "kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat - mondta érdeklődésünkre Kardos János irodavezető. Az oktatási iroda irányítója szerint akik így vélekednek a gyerekekről, azokat nem lehet gyerekközelbe engedni. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak.