2024 May 01., Wednesday/Fülöp, Jakab napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Erősödik a cigány analfabétizmus
2008. 10. 13. 00:00

Lakitelken ülésezett a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség Kollégiuma a hétvégén. Farkas Flórián a kormány oktatáspolitikáját bírálta.

A kollégium kiemelt figyelmet helyezetett a kormányzat oktatási reformjának a cigányságra vonatkozó hatására. A Lungo Drom elnöksége és megyei vezetői tájékoztatása alapján, a kormány oktatáspolitikájának nevezett országrombolással, több ezer cigány tanuló maradt ki az oktatásból, hiszen a helyi önkormányzatok a diákok útiköltségét sem tudják finanszírozni, az érintett családok meg munkanélküliek, így ennek költségét átvállalni nem tudják - áll a RomNetnek eljutatott közleményben.

A Lungo Drom arra kéri a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a rászorulók is lejussanak az oktatási intézményekbe, ugyanis reális veszélye van annak, hogy a cigány analfabétizmus vidéken újratermelődik.

Az analfabétizmus újratermelődésével pedig, még tovább erősödik a cigányság egyébként is meglévő és immáron tartósnak mindható nyomora. Ezért a kialakult helyzetért a kormányzat, és személyesen Gyurcsány Ferenc a felelős- jelentette ki Farkas Flórián.