2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beperelték Kaposvárt
2008. 10. 07. 00:00

Beperelte Kaposvárt a roma gyerekeket is védő alapítvány. Ahogy arról a Kapospont már beszámolt: szerintük a Pécsi utcai iskolában elkülönítve, rossz körülmények között tanulnak a roma gyerekek.

Az alapítvány azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg, jogellenesen működik a Pécsi utcai iskola. Bezáratnák, és a gyerekeket a többi iskola között kellene elosztani. Kaposvár továbbra is azt mondja, minden törvényes, és ezt bizonyítani is tudják.

- A napokban elfogadott antiszegregációs tervünkkel, a választott kisebbségi cigány önkormányzat ide vonatkozó határozatával, a szülők kérésével és hát meg kell tekinteni az iskolát - mondta dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyző.

Itt ugyanis külön beás nyelvokatatás is folyik, a cigány tanulókat pedig ösztöndíjjal is támogatja a város, más intézményekben is.

Az alapítvány képviselői azonban még nem jártak a Pécsi utcai iskolában. Csak holnap nézik meg az intézményt.

Az alapítvány elnöke elismerte telefonon, hogy még valóban nem jártak itt, mivel nyáron kezdték a vizsgálódást. De nem sok mindenre kíváncsiak.

- Mi egy dolgot tudunk holnap megnézni az iskolában, az pedig a jogellenes elkülönítésnek a ténye. Tehát, ha az iskolában roma gyerekek vannak, akkor az jogellenes elkülönítés - állítja Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke.

Az alapítvány elnöke elmondta: ha a város enged, peren kívül megegyezhetnek.