2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tolerancia propagandára jut, programokra nem?
2008. 10. 06. 00:00

A Magyarországi Cigányokért Közalapítványt (MACIKA) működése akadozik - hívta fel a figyelmet interpellációjában Balog Zoltán.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008. április 30-án tette közzé összegző, helyzetfeltáró tanulmányát, "A magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére a rendszerváltás óta fordított támogatások mértéke és hatékonysága" címmel. Az ÁSZ tanulmányából kiderül, hogy az elmúlt tíz évben több száz olyan kísérleti program zajlott le, mely a magyarországi cigányság integrációját szolgálta. Ezeknek a programoknak azonban a kiértékelése nem történt meg - hívta fel a figyelmet interpellációjában Balog Zoltán, hozzátéve: alig van tudomásunk arról, hogy a roma integrációra költött mintegy 120 milliárd hogyan hasznosult. Az ASZ szakemberei úgy fogalmaztak: "Az egész támogatási rendszert sokkal átláthatóbbá kell tenni, hogy követhető és számon kérhető legyen, vajon a támogatásra szánt összegek valóban a roma lakosság érdekében hasznosultak-e."
 
A Magyarországi Cigányokért Közalapítványt (MACIKA) a kormány a cigányság esélyegyenlőtlenségét csökkentő intézkedések támogatására 1995-ben hozta létre. A kuratórium a kapott állami támogatásból és egyéb bevételeiből a cigányság megélhetését, a cigány munkavállalók foglalkoztatását, a cigány gyermekek, fiatalok tanulmányainak sikeres folytatását, a közéleti képzést, az előítélet-mentes jogalkalmazást, a hátrányos megkülönböztetés megakadályozását szolgáló kezdeményezéseket, a társadalmi integrálódást elősegítő oktatási programokat támogatott rendszeresen.

 

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvény 600 millió Ft-os támogatást irányzott elő a közalapítvány számára. A MACIKA honlapján található pályázati kiírásokból azonban arra lehet következtetni, hogy az intézmény működése akadozik - hangsúlyozta Balog Zoltán. A fideszes politikus hozzátette: az egyes tanulmányi pályázatok elbírálási határideje 2008. december 30., a kifizetésekre a kiírás szerint csak 2009 januárjában kerülhet sor.
 
Balog Zoltán a következő kérdéseket intézte a szakminiszterhez:

- Az ÁSZ tanulmányának megjelenése óta eltelt időszakban milyen konkrét intézkedéseket hozott a szocialista kormány a cigányság integrációját szolgáló intézményrendszer hatékonyságának növelése, működésének átláthatóbbá tétele érdekében?

- Milyen eszközökkel kívánják elérni, hogy nyilvánvalóvá legyen mindenki számára, hogy az ide irányított pénzek megérkeznek?

- A 2008. évre előirányzott 600 millió Ft-os támogatásból szeptember 30-áig összesen hány Ft-ot és milyen ütemezésben biztosított a kormány a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak?

- Miért nincs még mindig elfogadott költségvetése és éves mérlege a MACIKÁ-nak 2008. utolsó negyedévének elején?

- Miért teszi tönkre a szocialista kormány a magyarországi cigányság integrációjának intézményrendszerét?

Szűcs Erika válaszában elmondta, hogy a kormány romapolitikája a 2007-ben elfogadott országgyűlési határozaton - A Roma Intergráció Program Évtizede Program - stratégiai tervén alapul. Ez a bázisa a 2008/2009-re szóló intézkedési tervnek. A szociális és munkaügyi miniszter a hibákat a közalapítványra hárította, működési költségelőirányzat túllépéséről, támogatási szerződésben meghatározott határidőn túli utalásokról beszélt, és a nehézségek között említette azt is, hogy a lemondások miatt új tagokat kell kinevezni.

Balog Zoltán szerint a miniszteri válaszból következik, hogy gyakorlatilag egy éven keresztül a MACIKA nem működik, hiszen az év végére sem sikerül pótolni a lemondott kurátorokat. A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a beígért 600 millióból szeptember 30-ig mindössze 20 millió forintot sikerült átutalni a közalapítványnak.

Balog Zoltán nem fogadta el a miniszter válaszát, az Országgyűlés 182 igen, 171 nem és 10 tartózkodás mellett azonban igen.