2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompárék egy nap alatt összerakott pályázattal nyertek százmilliókat
2008. 10. 02. 00:00

Az éjféli postára adási határidő előtt fél órával a több példányos, egyenként több ujjnyi vastag anyagok véletlenül szétszóródtak a földön. Nem volt már idő sorba szedni őket.

Egykori munkatársak szerint kapkodva, hiányosan, részben fiktív adatokkal adták be 2004-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz azt a később mégis sikeresnek bizonyuló pályázatot, amely kapcsán most 140 millió forint sorsa után nyomoz a Vám és Pénzügyőrség. Az ügyben érintett a Kolompár Orbán OCÖ-elnök vezette Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet.
www.romnet.hu
Mint arról az atv.hu korábban elsőként beszámolt, egy 255 millió forintos EQUAL-pályázat kapcsán vizsgálódik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - és azóta már a Vám és Pénzügyőrség is - Kolompár Orbán egyik civil szervezete és partnerei ellen. A VPOP szerint alapos a gyanú a jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűntett elkövetésére.

A Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet, a Cigányság Foglalkoztatásért Kht, valamint egy keceli és egy mélykúti - valamint az ügyben a hivatalos tájékoztatás szerint nem szereplő - sükösdi cigány szervezet együttesen mintegy 255 millió forintot nyert az EUQAL programból 2005-ben. A projekt célja munkahelyi mentorok képzése, illetve segítségükkel hátrányos helyzetű - köztük roma - munkanélküliek foglalkoztatása. A szervezetek munkájában már a projekt megvalósítása során is lehettek fennakadások, ugyanis a teljes keretből mindössze 140 millió forintot tudtak lehívni. A nyomozók szerint ennek az összegnek a felhasználását is fiktív számlákkal igazolták.

Információnk szerint már a pályázat benyújtásának körülményei is érdekesek voltak. Egy korábbi bennfentes munkatársunknak nyilatkozva elmondta: a pályázatírásért felelős kolléganő - az OCÖ jelenlegi hivatalvezetője, Offenmüllerné Bozó Kriszta - nem sok gondot fordított az anyag összeállítására. "Orbán állandóan azt mondta, hogy Krisztának kisujjában van az egész, ezért nem kell aggódni. A leadási határidő utolsó napján aztán a kolléganő nekiállt megírni a pályázatot. Szóltak, hogy menjünk segíteni: akkor kellett még támogató nyilatkozatokat, és egyéb adatokat beszerezni, persze nem mindent sikerült, így hiányos maradt az anyag.

Az is megesett, hogy például szociális munkásnak olyanokat írtak be, akiknek tudomásom szerint nincs is ilyen végzettsége. Ráadásul az éjféli postára adási határidő előtt fél órával a több példányos, egyenként több ujjnyi vastag anyagok véletlenül szétszóródtak a földön. Nem volt már idő sorba szedni őket, csak bele lettek ömlesztve a dossziékba. Mi csodálkoztunk legjobban, hogy ezek után nyert a pályázat" - mesélte informátorunk, akinek szavait megerősítette egy másik volt munkatárs is.

Az ügyről Kolompár Orbán érdeklődésünkre annyit mondott, hogy "erről semmit sem tudok, a pályázatot nem én írtam". Kolompár hozzátette: az OCÖ - amelyben nyugalom és szakmaiság van - most sokkal fontosabb dolgokkal, többek között a szélsőségek elleni küzdelemmel és a segély helyett munkát programhoz készülő javaslatok kidolgozásával van elfoglalva.

A napokban zárult le egy másik nyomozás, amelyben Kolompár - három társával - gyanúsítottként szerepelt, és amely 7 millió forint pályázati pénz szabálytalan felhasználása kapcsán indult.