2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ csatlakozik a szombati Tarka Magyar! tüntetéshez
2008. 10. 01. 00:00

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé a Hősök terén, majd a tömeget helikopterről lefotózzák.

Kolompár Orbán az OCÖ és az MCF elnöke azt mondta: üdvözlik a többtucatnyi civil szervezet általi kezdeményezést, és magánemberként ő és az általa irányított szervezetek vezetése, és a tagság egy része részt vesz a szombati vonulásos tüntetésen. Hozzátette, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: a magyarországi cigányság nevében kötelessége, hogy csatlakozzon a rendezvényhez, és tiltakozzon a népcsoportot érő folyamatos atrocitások, kirekesztések és a gyűlölködések ellen. Megemlítette, hogy szeptember 20-án békemenetet tartottak a fővárosban, ahol a szélsőjobboldal és a Magyar Gárda ellen emelték fel szavukat.

A hasonló célok miatt szerveződő demonstrációról szólva a roma vezető aláhúzta: üdvözli, hogy mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta a nyilatkozatot, ami véleménye szerint egyértelmű bizonyíték arra, hogy egyetértenek és támogatják a szélsőjobb elleni harc szükségességét.

A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek még augusztus 28-án jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Az "Összefogás az erőszak ellen " nevű civil tömörülés a rendezvényre százezres tömeget vár, és a résztvevők hitet tesznek az Alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A téren kinyilvánítják, hogy elítélik, és minden eszközzel fellépnek az erőszak és a kirekesztés minden formája ellen.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé a Hősök terén, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így érzékeltetve, hogy sokszínű, tarka világban élünk.

Gyurcsány Ferenc kedden beszélt arról, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, és feleségével együtt részt vesz a szombati felvonuláson. A miniszterelnök egyben arra biztatta a Magyar Demokratikus Charta támogatóit és a baloldali szimpatizánsokat, hogy legyenek ott a rendezvényen.

Az Amnesty International ugyanakkor távolmaradásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, mert szerintük a miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el. A Tarka Magyar civil kezdeményezés, mely az erőszak és kirekesztés ellen száll síkra, a demonstráción éppen ezért nem kívánatos semmilyen politikus jelenléte - írta a jogvédő szervezet. Az Amnesty International ezért arra kérte a politikai pártok vezetőit, hogy amennyiben támogatni akarják a kezdeményezés célját, azt mindennapi tevékenységükkel bizonyítsák, és a civilek megmozdulásától maradjanak távol.

A szombati Tarka Magyar! demonstráció ellen egy magánszemély jelentett be demonstrációt, hogy a Hősök teréről indulva az Andrássy út szervizútján a Szent István-bazilika előtti térre vonulnak.

Sajtóhírek szerint október 4-én az erőszak és a kirekesztés ellen meghirdetett vonulásos demonstráció idejére az egész belvárost lezárja a rendőrség fémkordonokkal. A júliusban tartott melegfelvonuláson történtekből okulva a rendőrök az Andrássy utat nem a közvetlen kereszteződéseknél, hanem egy utcával bentebb zárja le, hogy a menet résztvevői ellen tiltakozók "dobótávolságon kívül" kerüljenek, és a szombati demonstrációt megelőző napokban már nagyszabású ellenőrzéseket tartanak a fővárosban, hogy kiszűrjék a gyanús személyeket.