HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OCÖ csatlakozik a szombati Tarka Magyar! tüntetéshez

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Kolompár Orbán
2008 Október 01    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) is csatlakozik a szombatra meghirdetett, erőszak és kirekesztés elleni tüntetéshez és a két szervezet vezetői aláírják a demonstráció nyilatkozatát, és arra biztatják a romákat, hogy nagy számban vegyenek részt a szélsőségek elleni megnyilvánulásban.

Hirdetmény

Kolompár Orbán az OCÖ és az MCF elnöke azt mondta: üdvözlik a többtucatnyi civil szervezet általi kezdeményezést, és magánemberként ő és az általa irányított szervezetek vezetése, és a tagság egy része részt vesz a szombati vonulásos tüntetésen. Hozzátette, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: a magyarországi cigányság nevében kötelessége, hogy csatlakozzon a rendezvényhez, és tiltakozzon a népcsoportot érő folyamatos atrocitások, kirekesztések és a gyűlölködések ellen. Megemlítette, hogy szeptember 20-án békemenetet tartottak a fővárosban, ahol a szélsőjobboldal és a Magyar Gárda ellen emelték fel szavukat.

A hasonló célok miatt szerveződő demonstrációról szólva a roma vezető aláhúzta: üdvözli, hogy mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta a nyilatkozatot, ami véleménye szerint egyértelmű bizonyíték arra, hogy egyetértenek és támogatják a szélsőjobb elleni harc szükségességét.

A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek még augusztus 28-án jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Az "Összefogás az erőszak ellen " nevű civil tömörülés a rendezvényre százezres tömeget vár, és a résztvevők hitet tesznek az Alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A téren kinyilvánítják, hogy elítélik, és minden eszközzel fellépnek az erőszak és a kirekesztés minden formája ellen.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé a Hősök terén, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így érzékeltetve, hogy sokszínű, tarka világban élünk.

Gyurcsány Ferenc kedden beszélt arról, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, és feleségével együtt részt vesz a szombati felvonuláson. A miniszterelnök egyben arra biztatta a Magyar Demokratikus Charta támogatóit és a baloldali szimpatizánsokat, hogy legyenek ott a rendezvényen.

Az Amnesty International ugyanakkor távolmaradásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, mert szerintük a miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el. A Tarka Magyar civil kezdeményezés, mely az erőszak és kirekesztés ellen száll síkra, a demonstráción éppen ezért nem kívánatos semmilyen politikus jelenléte - írta a jogvédő szervezet. Az Amnesty International ezért arra kérte a politikai pártok vezetőit, hogy amennyiben támogatni akarják a kezdeményezés célját, azt mindennapi tevékenységükkel bizonyítsák, és a civilek megmozdulásától maradjanak távol.

A szombati Tarka Magyar! demonstráció ellen egy magánszemély jelentett be demonstrációt, hogy a Hősök teréről indulva az Andrássy út szervizútján a Szent István-bazilika előtti térre vonulnak.

Sajtóhírek szerint október 4-én az erőszak és a kirekesztés ellen meghirdetett vonulásos demonstráció idejére az egész belvárost lezárja a rendőrség fémkordonokkal. A júliusban tartott melegfelvonuláson történtekből okulva a rendőrök az Andrássy utat nem a közvetlen kereszteződéseknél, hanem egy utcával bentebb zárja le, hogy a menet résztvevői ellen tiltakozók "dobótávolságon kívül" kerüljenek, és a szombati demonstrációt megelőző napokban már nagyszabású ellenőrzéseket tartanak a fővárosban, hogy kiszűrjék a gyanús személyeket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt