HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Horváth Aladár: a cigányellenességben nagykoalíció van

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2008 Szeptember 26    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A rasszizmus, a cigányellenesség nem csak jobboldali jelenség, mert olykor önmagukat baloldalinak tituláló önkormányzatok és politikusok is idegenkednek a romáktól és a szegényektől, a cigányellenességben nagykoalíció van - jelentette ki a Magyar Demokratikus Charta Kossuth téri rendezvényén Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arra szólítva fel: álljon talpra a józan, értelmes polgárok többsége és az őket vezető szellemi elit, hogy útját állják az önsorsrontó, önpusztító politikának. A roma vezető múlt szombaton elhangzott, szerkesztett beszédét a RomNet az alábbiakban közli olvasóival.

Hirdetmény

2008. szeptember 20.-án, a magyar Parlament előtti Charta-tüntetésen Máté Erika gyönyörű hangján szólalt meg az erdélyi magyar cigány népdal, a "Patikáros" a egy szerető család aggódása a beteg édesapáért, akinek nem tudják megvenni az életet mentő gyógyszert.

Ebben az egy dalocskában is megtestesül a Kárpát-medencében élő népek páratlan dalkincse, közös történelmünk, nyelvünk, kulturális egységesülésünk.

Vajon ismerik-e, értik-e ezt a dalt azok, akik elvitatják a hazai cigányok magyarságát? Vajon a "legmélyebben" magyar honfitársaink ismerik-e azt a sok évszázados közös sorsot, amiben cigány és nem cigány magyar osztozik, mielőtt újra nekibuzdulnának kizárni bennünket a közös hazából? Szerintem nem!

És ki formál erre jogot? A cigányellenességre játszó pártok nyilas zászló alatt masírozó terrorkülönítményei? És milyen jogon?

Mert keresztények és magyarok? Csurkától is "keresztényebbek és magyarabbak"?

A "legmagyararabbak": újnyilasok.

Elég legyen ebből!

Álljon végre a talpára a józan, értelmes, felelős polgárok többsége, annak szellemi vezető elitje, és állja útját a hagyományosan magyar önsorsrontó-önpusztító politikának! Nézzen végre tükörbe a magyar értelmiség, vezető tudósaink, íróink, a köz véleményét legerősebben befolyásoló médiumok szerkesztői, az újságírók, és tartsanak önvizsgálatot: van-e felelősségük abban, hogy -akár hallgatással, akár tevőleg-, hozzájárultak a jelenlegi szégyenteljes helyzethez. Van-e felelősségük abban, hogy kizuhant egy millió ember az országból, úgy, hogy -néhány bolondnak, vagy ügyeletes vészharangnak tartott társadalomtudóson kívül senki nem tett semmit akárcsak a zuhanás megfékezése érdekében. Hogy engedhették meg, hogy a hazai cigányságot egzotikus, idegen ázsiai kumpániává züllessze a profitorientált média? Hogy engedhették meg, hogy élősködő tücsöknek fessen le minket egy szennylap, olyanoknak, amiket -s már nem is akiket, csak amiket el lehet taposni?

15 évvel ezelőtt Egerben volt az első több ezres polgárjogi tüntetés, a bőrfejű erőszak ellen, akkor is a legfiatalabb magyar szociáldemokrata Vitányi Iván és Iványi Gábor barátom állt a tüntetők élén, mellettünk.

S ott volt még a csodálatos Csalog Zsolt, aki ha élne most is, közöttünk lenne, aki beszédében megfordította a marosvásárhelyi romák 1990-ben híressé vált rigmusát: "Ne féljetek cigányok, megjöttek a magyarok".

Igen, erre van szükségünk ma is! Ezért van szükség erős Chartára!

Azért írtam alá a Chartát, honfitársaim, és azért jöttem erre a tüntetésre, mert még mindig hiszek abban, hogy az akkori álmom valóra válik: ha egy cigány embert sérelem ér ebben az országban, a többség úgy érzi, hogy minden magyart érte sérelem.

Azért jöttem a Charta-tüntetésre, mert hiszek abban: nem marad álom, hogy ha bőrfejű banditák egy 12 éves cigány lányt - mint Fehérváron, számítógépezés közben- kővel úgy fejbe hajítanak, hogy a koponyája megreped, a józan többség úgy érzi, hogy a tettesek minden magyart dobtak fejen, és felháborodik. Együttérzését őszinte gesztusokkal kinyilvánítja, minek után a szolidáris többség szelíden, de határozottan megköveteli, hogy olyan közállapotokat teremtsen a mindenkori hatalom, a központi és helyi kormányzat, amelyben nem fordulhat elő rasszista erőszak, s ha mégis, kemény büntetés követi azt. Olyan országban kellene élnünk, ahol a felelős többség, összefogva a felelős cigányokkal megakadályozza azt, hogy még ma is faji és szociális alapon különválasszanak és szembeállítsanak bennünket! Mert ez maga az öngyilkosság!

Az éledő magyar újnácik nemcsak engem, bennetek is idegennek látnak: zsidónak, kommunistának, "buzinak", aki ellenség, elüldözendő, megsemmisítendő.

A cigányok vannak nagyobb veszélynek kitéve, mert velünk szemben a legnagyobb a gyűlölet, s mi vagyunk a leggyengébbek. Mégis állítom, kedves barátaim, nem a cigányok vannak a legnagyobb veszélyben, hanem a demokratikus Magyarország, az ország becsülete, békéje, gazdasági fejlődése, társadalmi nyugalma.

A cigányok "csak" eszközei és áldozatai az ország faji és szociális kettéválasztásának, a gyűlölet felkorbácsolásának, és a továbbiakban is eszközei és áldozatai lehetnek az esetleges éhséglázadásoknak, etnikai összeütközéseknek, a mindannyiunk bőrére játszó hatalmi harcoknak.

Kereken két évtizede indult el a roma polgárjogi mozgalom Magyarországon. A miskolci gettóügy óta mondjuk, hogy az ország legfontosabb, legéletbevágóbb ügyei között is az egyik legfontosabb a hazai cigányok beépülésének, polgárosodásának közös érdeke, hogy lehetetlen az öregedő-fogyó Magyarország gazdasági-szociális fejlődése félmillió mindenhonnan kirekesztett, munkaképes cigány ember eltartása mellett. És 20 éve figyelmeztetünk, akkor is, ha radikálisnak bélyegzett bennünket, jobb-és baloldal egyaránt: ha nem veszi az ország komolyan a cigányellenes kirekesztést, a generációk között átöröklődő, tartós szegénységet és munkanélküliséget, súlyos árat fizet érte: nem csak lehetetlenné válik a párialétbe kényszerített tömeg visszaintegrálása, de megerősödik és helyzetbe kerül a szélsőjobboldal.

A rasszizmus, a cigányellenesség nem csupán jobboldali jelenség, nem csak jobboldali "tünetegyüttes", magukat baloldalinak tituláló önkormányzatok, politikusok, törzsszavazók is "idegenkednek" a cigányoktól, a szegényektől. Szegény -és cigányellenesség ügyében tehát nagykoalíció van. Sumákolás. Ezt használja ki a szélsőjobb. És ezért tartunk itt.

Elgondolkodtunk-e vajon azon, hogyha csak egy évvel korábban jövünk utcára, s állítjuk meg közösen az újfasisztákat, milyen nemzetközi szégyentől óvhattuk volna meg az országot, hány százezer és millió ember érezhetné nyugodtabbnak, békésebbnek hazáját?

Sokan még ma sem értik, hogy ezekben az ügyekben felelős magyar társadalompolitikusokként, s nem holmi "cigány fajvédő"-ként szólalunk meg, teszünk lépéseket.

Most sem egyszerűen a magyarországi romák, hanem valamennyi nyomorban és kirekesztettségben élő sorstársunk nevében szólok, azok nevében, akiknek szavai nem jutnak el a parlament ülésterméig és más, a közös ügyeinkben döntést hozó fórumokig.

A "közöny zónáiban", a kolóniákon, cigány telepeken, dzsumbujokban szedi a legtöbb áldozatát az alkohol, a drog, a prostitúció, itt a legtöbb a fertőző betegség, itt születnek a legkisebb súlyú csecsemők, itt halnak meg legkorábban az emberek, itt a legüresebbek a nappalok, és itt a leghidegebbek az éjszakák.

Azt üzenik a nyomorban és a kirekesztettségben élők, hogy senki ne merészelje a munkanélküliség szenvedését munkakerülésnek, az iskolai szegregációt és következményeit iskolakerülésnek, a szegénybűnözést cigánybűnözésnek nevezni, mert ez Magyarország arculcsapása, a nemzet jövője elleni merénylet.

Azt üzeni az egymillió legszegényebb magyar, hogy ők jelentik az ország, a haza jövőjét.

Miközben fogy és öregszik az ország népessége, ott, a világvégi cigánytelepeken és elhagyott munkáskolóniákon születik a legtöbb gyerek. Tessék nekik közös és befogadó iskolát, minőségi tudást biztosítani, tessék beengedni őket a munkahelyekre, és nem ők lesznek eltartottak, hanem épp ellenkezőleg: ők lesznek képesek arra, hogy tisztességben eltartsák és neveljék gyermekeinket és öregjeinket.

Kedves barátaim! Mi, bal- és jobboldali, liberális és jelző nélküli demokraták sokan vagyunk. Ha mi együtt felemeljük a szavunkat, és közös ügyeinkért is össze tudunk fogni, semmi esélye nem lesz ebben az országban a szélsőségeknek, elhúznak a városok tereiről a homofób, rasszista, idegengyűlölő terrorkülönítmények, csak néhány szánalmas figura fogja olvasni az uszító sajtótermékeket és internetes oldalakat. Ha munkások és értelmiségiek, vállalkozók, alsó- és felső-középosztálybeli családok - pártállásra és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül - felelősséget és áldozatokat is vállalnak a jövő Magyarországának megmentéséért, akkor reményben, félelem nélkül élhetjük le az életünket, mind a tízmillióan.

Tegyünk ezért! Mindenki a maga helyén -- és ezt követeljük meg a politikai vezetőinktől is!

Horváth Aladár
szerkesztett beszédeHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt