2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Miskolci romabetelepítés: a helyzet pattanásig feszült a polgármester szerint
2008. 09. 18. 00:00

Húsba vágó témát vitatnak meg a közgyűlés mai ülésén: Miskolcon rendkívül nagy a cigányellenesség, miközben az a hír terjed, hogy 20-25 ezer romát telepítenek a városba.

Káli Sándor polgármester a jelenleg is zajló közgyűlési ülésen azt kifogásolja - és mint mondta, határozottan visszautasítja -, hogy szerinte igenis tudatosan, a városvezetés lejáratására született és terjesztődik a pletyka, a rágalom a 20- 25 ezer roma betelepítéséről Miskolcra. Káli Sándor hangsúlyozta: Lenártek András fideszes képviselő felszólalásában is többször elhangzott a betelepítés kifejezés. A polgármester kijelentette: a helyzet pattanásig feszült, éppen ezért cselekedni kell.

Ki kell deríteni, hogy milyen ügyvédek, zugügyvédek, ingatlanközvetítők és álközvetítők közreműködésével vettek magántulajdonban levő lakást - a fészekrakó program kedvezményeinek felhasználásával - olyanok, akik - a feltételezés szerint - nem jogosultak erre.

Meg kell kérdezni a bankokat, meg kell vizsgálni a körülményeket, hogy azok törvényesek-e. Káli Sándor azt mondta: ha beigazolódik a törvénysértés, ő maga tesz feljelentést a gyanúsítottak ellen. A polgármester azt mondta: tudja, hogy a megyében a többségi társadalom részéről rendkívül nagy a cigányellenesség. Ez ma a város legsúlyosabb kérdése.

Lenártek András úgy reagált, hogy szerinte a polgármester félreértette a szavait. Õ jóhiszeműen szólalt fel az ügyben - mondta a fideszes képviselő, hangsúlyozva:szerinte is átfogó vizsgálat kell. Horváth József a cigány önkormányzat képviselője is azt mondta: nagy probléma van a cigányság azon részével, amely nem illeszkedik be. Azt javasolta: jöjjön létre munkacsoport a kérdés kivizsgálására, a megoldás keresésére. Mint mondta: a párbeszéd és a szeretet a megfelelő hozzáállás.