2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma diploma
2008. 09. 10. 00:00

1300 roma diákból csupán egy jut el felsőfokú intézménybe. A Kaposvári Egyetemen is mindössze 10-15 roma hallgató tanul.

Balogh Gábor egyike annak a 15 roma diáknak, aki a Kaposvári Egyetemen tanul. A húga is ide jár, mindketten tanító-ének szakosok. A fiatalok azt mondják: nehéz volt eljutni idáig. A szüleiknek sincs diplomájuk és elég sokba kerül az egyetem. Gábor ennek ellenére példát szeretne mutatni roma társainak és komoly tervei vannak.

- A főiskola után vagy itthon maradok, és folytatom valamilyen főiskolán a tanulmányaimat, vagy külföldre szeretnék nagyon elmenni tanulmányi ösztöndíjjal - mondja Balogh Gábor.

Az egyetemen kevés a roma hallgató. Csupán minden 1300-adik jut el a felsőfokú oktatásig. Pedig az intézmény támogatná is őket, ösztöndíjjal.

- Nem egy pénzbeli ösztöndíj lenne. Azok a természetbeni juttatások, amelyet az egyetem ad, abból összeállítani egy csomagot pl: ingyenes kollégiumi elhelyezés, menzai ellátás, hasonlók.... - sorolja Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese.

A Napkerék Egyesület irodájában próbálnak segíteni a roma diákoknak. Nemrég Csonka Istvánnak szereztek külföldi ösztöndíjat.

- Pityu az indonéziai ösztöndíjat elnyerte és augusztus 30-án utazott ki Jakartába. A Bali szigeteken lesz 2 évig. Az indonéz ütős hangszereket fogja elsajátítani - meséli Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke.

Az ilyen tehetséges roma azonban ritka - mondta az elnök. Éppen ezen szeretnének változtatni. Korrepetálást tartanak a diákoknak, valamint a beás nyelvet és hagyományaikat oktatják a picik között. De zenélnek is a gyerekeknek az iskolákban, mert szerintük így lehet a legkönnyebben tanítani.