HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma diploma

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, diploma
2008 Szeptember 10    Forrás: kapos.hu


Ez a cikk archív

1300 roma diákból csupán egy jut el felsőfokú intézménybe. A Kaposvári Egyetemen is mindössze 10-15 roma hallgató tanul. A legtehetségesebbek azonban jelentős külföldi ösztöndíjjal képezhetik magukat tovább. Nemrég egyikük Indonéziába repülhetett két évre.

Hirdetmény

Balogh Gábor egyike annak a 15 roma diáknak, aki a Kaposvári Egyetemen tanul. A húga is ide jár, mindketten tanító-ének szakosok. A fiatalok azt mondják: nehéz volt eljutni idáig. A szüleiknek sincs diplomájuk és elég sokba kerül az egyetem. Gábor ennek ellenére példát szeretne mutatni roma társainak és komoly tervei vannak.

- A főiskola után vagy itthon maradok, és folytatom valamilyen főiskolán a tanulmányaimat, vagy külföldre szeretnék nagyon elmenni tanulmányi ösztöndíjjal - mondja Balogh Gábor.

Az egyetemen kevés a roma hallgató. Csupán minden 1300-adik jut el a felsőfokú oktatásig. Pedig az intézmény támogatná is őket, ösztöndíjjal.

- Nem egy pénzbeli ösztöndíj lenne. Azok a természetbeni juttatások, amelyet az egyetem ad, abból összeállítani egy csomagot pl: ingyenes kollégiumi elhelyezés, menzai ellátás, hasonlók.... - sorolja Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese.

A Napkerék Egyesület irodájában próbálnak segíteni a roma diákoknak. Nemrég Csonka Istvánnak szereztek külföldi ösztöndíjat.

- Pityu az indonéziai ösztöndíjat elnyerte és augusztus 30-án utazott ki Jakartába. A Bali szigeteken lesz 2 évig. Az indonéz ütős hangszereket fogja elsajátítani - meséli Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke.

Az ilyen tehetséges roma azonban ritka - mondta az elnök. Éppen ezen szeretnének változtatni. Korrepetálást tartanak a diákoknak, valamint a beás nyelvet és hagyományaikat oktatják a picik között. De zenélnek is a gyerekeknek az iskolákban, mert szerintük így lehet a legkönnyebben tanítani.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt