2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Daróczi Ágnes: A civil "összefogás" több, mint a charta
2008. 09. 10. 00:00

Tenni kell a kisebbségeket ért atrocitások és a kirekesztés ellen, ahogy az erőszak minden más formája ellen is.

A jelenleg úgy negyven civil szervezetet tömörítő "Összefogás" mozgalom rendezvénye az erőszakmentesség világnapjához kapcsolódva, október 4-én lesz. A civilek békés sétára hívnak a Deák tértől a Hősök teréig, ahol az ország sokszínűségét jelképező tarka szőttest készítenek.

Bár az "Összefogás" közleménye nehezen félreérthető bírálatot tartalmaz, Daróczi Ágnes, a mozgalom egyik képviselője kérdésünkre közölte: nem a Magyar Demokratikus Charta ellen szerveződnek, hanem azért, hogy hozzájáruljanak egy olyan közmegegyezés kialakulásához, amely az erőszakmentességen alapul. Nem kizárólag civil szerveződések részvételét várják, az lenne jó, ha a pártok is kifejeznék egyetértésüket.

A Magyar Demokratikus Chartát - lévén, hogy Gyurcsány Ferenc felhívására alakult - sokan pártpolitikai kezdeményezésnek tekintik. Az Összefogás az erőszak ellen mozgalom túlmutat ezen, átfedések ettől még lehetnek.

A Roma Polgárjogi Alapítvány például tagja az "Összefogás" mozgalomnak, miközben Horváth Aladár, az alapítvány vezetője a Magyar Demokratikus Chartát is aláírta, és felszólalt az alakuló ülésen.