2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szabad ujjlenyomatott venni a romáktól Rómában
2008. 09. 05. 00:00

Az Európai Bizottság, a csütörtökön nyilatkozatban tette közzé annak a vizsgálatnak az eredményét, mely az idén májusban, Olaszországban elindított, romákkal szembeni fellépés miatt született.

Mint ismeretes: az olasz hatóságok, különböző biztonsági okokból ujjlenyomat-gyűjtést rendeltek el kizárólag a roma közösség tagjaitól. Mohácsi Viktória (SzDSz - liberális frakció) európai parlamenti képviselő az eset kirobbanása óta kétszer tett látogatást a krízisterületeken, megállapította: a roma közösségek tagjai több állampolgárságú státussal rendelkeznek: van köztük olasz, román állampolgár, ugyanúgy, mint bolgár, macedón, sőt "Yugoslavia" feliratú útlevéllel rendelkezők is. Egy közös ismérvük van: mindannyian a roma közösség tagjai.

Az EB megállapítása szerint az olaszországi rendelkezéseknek nincs diszkriminatív jellege.

Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő a következőket nyilatkozta ezzel kapcsolatban: "Amennyiben az európai és nemzeti jogszabályok és alkotmányok megengedik az efféle cselekedeteket, melyek engedélyezik a "cigány összeírást", így nagyon hamar már a Holocaust is jogszerűnek tekinthető."

Az eset kapcsán elítélő jelentéseket, megállapításokat tettek emberi jogvédők, civil szervezetek, valamint az Európai Parlament, az EBESZ, az Európa Tanács, az emberi jogok főbiztosa és az ENSZ emberi jogi jelentéstevői is.

Olaszországban 100 ezerre teszik az elsősorban Romániából bevándorolt romák számát. Jelentős részük engedély nélkül tartózkodik az országban, és elsősorban az ő számlájukra írják a megnövekedett bűnözést.

"Az olasz jelentés szerint szigorú szabályok alapján vesznek ujjlenyomatot, és nem is mindenkitől. Elsősorban azoknál a kiskorúaknál alkalmazzák ezt a módszert, akiket egyéb dokumentumok híján másképp nem tudnak azonosítani" - mondja Michele Cercone, az Európai Bizottság szóvivője.