HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ideiglenes falvak teremtenek emberi körülményeket a romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia
2008 Szeptember 04    Forrás: inforadio.hu


Ez a cikk archív

Integrálják a romákat: 24 romániai cigány család - mintegy 100 személy - beilleszkedését elősegítő program indul egy Párizstól 7 kilométerre fekvő kisváros határában. A Dokkok mezejéről eltávolítják a korábban több mint 600 romának otthont adó bádogvárost, és helyén egyelőre lakókocsikból álló falucskát hoznak létre.

Hirdetmény

Az új telepen csak azok maradhattak, akik valamelyest beszélik a nyelvet, beíratták iskolába a gyermekeiket, esetleg rendelkeztek munkahellyel, a többieket repülőgépen hazautaztatták.

A 40 ezer lelket számláló Saint-Oue polgármesteri hivatalának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: európai szintű problémának tartják a jelenséget, ezért az Európai Uniótól várnak segítséget a helyzet kezelésére.

Michel Namura hozzátette: a roma falut ideiglenes megoldásnak tekintik, és három év múlva mindenképpen megszüntetik. Számításaik szerint ennyi idő alatt a romák be tudnak majd illeszkedni a helyi életbe, és megfelelő lakásokat is találnak majd számukra.

A mostani telep egyelőre lakókocsikból áll, melyeket nemsokára bungalókkal váltanak fel. A Romániából származó cigányokat szakemberek segítik a beilleszkedésben, éjszaka pedig egy őrző-védő cég emberei járőröznek a telepen. Feladatuk inkább az, hogy vigyázzanak a romák biztonságára, bár Michel Namura szerint a városban semmi jele annak, hogy a helyi lakosság különösebb ellenszenvet tanúsítana irántuk.

A visszatérés megakadályozása már az állam feladata

A hivatalvezető elmondta: a romák letelepítése eddig több mint 700 ezer euróba került, ennek túlnyomó részét a város finanszírozta. Bár kaptak pénzügyi hozzájárulást az államtól és a megyeszékhelytől is, Michel Namura úgy véli: mindenképpen európai forrásokból is pénzhez kell jutniuk, hiszen európai ügyről van szó.

Hozzátette: reméli, hogy azok a romák, akik a megszüntetett nyomornegyedből a francia állam költségén hazautaztak nem térnek majd vissza az új telepre. Szerinte ennek megakadályozása már országos feladat, annál is inkább, mivel a repülőgépen hazautaztatott felnőtteknek a francia állam fejenként 300, a gyermeknek pedig száz eurót fizetett.

Párizs környékén egyébként már három kisvárosban működik ideiglenes falu, melyekben a franciák igyekeznek emberi körülményeket biztosítani a többnyire Romániából és Bulgáriából érkező cigányoknak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt