2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lökösháza vezetése nem kér a Magyar Gárdából
2008. 08. 15. 00:00

Rendkívüli testületi ülésen hozott határozatot Lökösháza vezetése arról, hogy nem kér külső segítséget problémáik megoldásához, így nem tartanak igényt a Magyar Gárdára közbenjárására.

Augusztus elején azért alakult ki konfliktus a településen, mert egy roma család nemrég elhunyt hozzátartozójának sírját megrongálták ismeretlenek, és a cigányok a helyi önvédelmi szervezet tagjait tették felelőssé a rongálásért, mondván, nem vigyáztak kellően a temető rendjére. A temető előtt tömegverekedés tört ki, aminek a rendőrség vetett véget. A végeredmény több súlyos sérült, és négy gyanúsított súlyos testi sértés és garázdaság miatt.

Két nappal később a lökösházi önvédelmi egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom Bajcsy-Zsilinszky Endre Zászlóaljának képviselői találkoztak a településen, ahol megállapodtak abban, hogy segítik egymás munkáját a lakosság érdekében, vagyis a gárdisták részt vesznek a járőrözésekben.

Telek János, Lökösháza alpolgármestere közölte: hétfőn délután rendkívüli testületi ülést tartottak, és a kilenc tagú testületből jelenlévő hét képviselő egyhangúlag úgy döntött, nemkívánatos szervezet a Magyar Gárda, így nem adnak számukra sem területfoglalási engedélyt, sem pedig lehetőséget, hogy "hivatalos" rendezvényt tartsanak a faluban. Az alpolgármester megjegyezte, azt nem tudják megakadályozni, hogy egy-egy lakos saját otthonába ne láthasson vendégül, vagy ne hívhasson meg gárdistákat. Telek János elmondta azt is, a hétvégén falunapot tartanak, így félő, hogy a gárda jelenléte, vagy megjelenése felkorbácsolná az indulatokat, és akkor a konfliktus tovább mélyülne.

Tájékoztatása szerint a falunapra tervezett cigánybált a helyi cigány önkormányzat már lemondta, hogy elkerüljék az esetleges probléma lehetőségét, és így járjanak jó példával, ugyanis a helyi cigányok is a békés együttélésben érdekeltek.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta: Lökösháza olyan példát, modellt mutat, amit 3200 településnek kellene követnie, ugyanis arra volt már példa, hogy egy-egy település, város megtiltotta, vagy visszavonta a gárdistáknak való megjelenési lehetőséget, például Hódmezővásárhely, Szeged, de egyöntetű képviselőtestületi állásfoglalás még nem született. Hozzátette: a gárdisták annak ellenére, hogy a cigányokat ért sérelem, a cigányok ellen felvonulva próbálja demonstrálni akár járőrözéssel szélsőjobboldali nézeteit, megfélemlíteni a cigányságot. Az OCÖ elnöke helyesnek tartja a CKÖ döntését, hogy lemondta a cigánybált, ugyanis véleménye szerint a rendezvényről éjjel hazasétáló romáknak masírozó, járőröző gárdistákkal kellene találkozniuk, így atrocitástól lehetne tartani.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint is nem szerencsés megfogalmazás, hogy semmilyen külső segítséget nem kér Lökösháza problémái kezeléséhez, mert úgy véli, abban kellene segítséget kérniük, hogyha a Magyar Gárda mégis megjelenik a településen.