2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hazai cigányok megemlékezése Auschwitzban
2008. 08. 04. 00:00

A magyarországi cigányok nevében, Komárom-Esztergom megyei cigány kisebbségi önkormányzati képviselők emlékeztek meg a Roma Holocaust Nemzetközi emléknapján Auschwitz-Birkenauban.

Számos európai ország cigányainak koszorúja és megemlékező műsora mellett, a magyarországi cigányok nevében rótta le kegyeletét a Komárom - Esztergom megyei cigány kisebbségi képviselők csoportja.

A koszorút Vörös István megyei cigány önkormányzat elnöke és Kovács Attila, a megyei Közgyűlés Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Bizottság tagja helyezte el az Auschwitzi haláltábor kegyeleti helyénél.

Az Auschwitz - Birkenauban bonyolított megemlékező műsor során elhangzott a Nemzetközi Cigány Himnusz, a Roma Holocaust nemzetközi emléknappá nyilvánítás körülményei, valamint szó esett a Komárom-Esztergom megye településeit érintő cigány ellenes intézkedésekről is.

A képviselők az út során az egymáshoz közel fekvő Auschwitzi és Birkenaui koncentrációs tábort is meglátogatták. Amint azt az elnök elmondta, célja az úttal - túl a mártírok előtti tisztelgésen - nem kevesebb volt, mint hogy a képviselőkben megerősítse az ilyen, s ehhez hasonló emberiség kiirtására irányuló történések elleni határozott tenni akarást.