HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A náci eszme újjáéledt veszélyére figyelmeztet az FCÖ

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Augusztus 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A nácizmus újraéledő eszméi ellen a politikai elit fellépését szorgalmazta a cigányság védelmében Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke az önkormányzat cigány holokauszt megemlékezésén szombaton Budapesten.

Hirdetmény

"Magyarországon ismét megjelentek a nácizmus eszméi, a cigányok nem érezhetik biztonságban magukat, a politikai elitnek meg kell védeni a kisebbséget" - hangoztatta Makai István az Óbudai Művelődési Központban tartott megemlékezésen.

"Felhívjuk a világ, a társadalom figyelmét, véssék az emlékezetükbe, hogy nemcsak zsidó, hanem roma holokauszt is volt, és ebben a szégyenteljes cselekedetben ugyanolyan mélyen érintett a roma társadalom is, ezért az áldozatok előtti fejet hajtás mellett arra is figyelmeztetni kell, ez soha többé ne fordulhasson elő, ugyanis Magyarország ebbe az irányba indult el" - fogalmazott a roma vezető.

Makai István emlékeztetett: 1944 olyan tragikus esemény éve a roma társadalom történelmének, amikor több ezer cigány embert pusztítottak el a náci eszme jegyében, de mára felkészült a roma társadalom arra, hogy kiálljon, meg tudja védeni érdekeit és kifejezze, hogy soha többé nem kérünk a náci eszméből, a kirekesztő fasiszta gondolkodásmódból. Hozzáfűzte, hogy a magyar társadalommal közösen lehet egy normális emberi jövőt építeni, amelyben mindannyian megbecsült tagjai leszünk az országnak.

Az FCÖ elnöke kijelentette: nem lehet alá- és fölérendeltségi viszonyokat kialakítani, nem lehet különböző segélyezési rendszerekkel megalázott élethelyzetekbe hozni embereket. Véleménye szerint a politikusok felelőssége, hogy a mai napokban erőteljesebb és egyre nyilvánvalóbb szélsőséges eszméknek a politikai elit megálljt parancsoljon, és az utcákon, tereken, közbeszédben tapasztalható megkülönböztetés és kirekesztő gondolkodás és cselekedet elleni törvényi jogrendszer kialakításához a cigányok is kezet nyújtanak, mert - mint fogalmazott - "a roma társadalom tisztességes emberekből áll, mindannyiunk érdeke, hogy Magyarországon olyan jövő épüljön, ahol mindannyian otthon érezhetjük magunkat".

A Fővárosi Cigány Önkormányzat első alkalommal tartott önállő roma holokauszt megemlékezést annak emlékére, hogy 1944 augusztus 2-ról 3-ra virradóra az auschwitz-birkenaui haláltáborban egyetlen éjszaka alatt több mint 3 ezer cigányt, férfit, nőt, gyermeket gyilkoltak le a náci katonák.

Az Óbudai Művelődési Központban levetítették az Út a halálba című dokumentumfilmet, amely felidézi a cigányok deportálását, illetve megsemmisítését, és túlélők mesélnek átélt borzalmaikról.

A szakértők félmillióra becsülik a második világháborúban kivégzett romák számát, csak az auschwitz-birkenaui táborban 23 ezer cigányt semmisítettek meg. A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt