2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Feljelentés után feloszlatta magát a megyei cigány önkormányzat
2008. 07. 24. 00:00

Rendkívüli ülés keretében feloszlatta magát a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (HMCKÖ) - tudtuk meg dr. Sass Barna Attila megyei aljegyzőtől.

Az ülésről szóló jegyzőkönyvet a Megyeháza hivatala továbbítja az Országos Választási Irodának, majd az Országos Választási Bizottság tűzi ki négy hónapon belüli időpontra az időközi választást.

A történtek előzménye, hogy a roma testület két tagja, Pusoma Jenő és Farkas Antal nemrég bejelentést tett az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalnál, az Állami Számvevőszék Heves Megyei Irodájánál és a rendőrségen ismeretlen tettes ellen gazdálkodási kötelességeket és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények alapos gyanúja miatt. Véleményük szerint a HMCKÖ vezetése sorozatos törvénysértéseket követett el, az idei működési programokat nem vitték a testület elé, amely részletes költségvetést sem fogadott el.

Ehhez képest programfinanszírozásokra, illetve más kiadásokra kifizettek közel hétmillió forintot, az éves büdzsé csaknem száz százalékát. Szerintük az elnök, Csík Zsolt a rábízott pénzekkel a testület felhatalmazása nélkül gazdálkodott, önmaga kezelte a közvagyont. Felhatalmazás, testületi határozatok nélkül fizettek ki például magángépkocsi-használatra több, mint másfél millió, vendéglátásra 3,2 millió forintot, s sokszor a számla is hiányzik - állítják Pusomáék.

A rendkívüli ülést kedden eredetileg a fenti, gazdasági kérdések, az elnök számonkérése miatt hívták össze. A kilenctagú testületből nyolcan voltak jelen, Csík Zsolt kórházi kezelést igénylő betegsége miatt hiányzott. Az ülés elején a korábbi napirendet módosították, hatan az önfeloszlatás mellett voksoltak. A megyei cigány testület négy tagja - köztük Pusoma és Farkas - volt az inkább a jobboldalhoz köthető Lungo Drom jelöltje, míg öten - köztük Csík Zsolt - a baloldalhoz közelebb álló Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) színeiben jutottak a grémiumba. Õket a hevesi településeken működő roma kisebbségi testületek elektorai választották meg 2007. márciusában.

A gazdasági problémákkal kapcsolatos bejelentést a közigazgatási hivatal törvényességi ellenőrzési főosztálya még vizsgálja - mondta dr. Illés Endre főosztályvezető. Az ÁSZ megyei irodavezetőjétől, Puchy Mártától megtudtuk: a panaszt továbbították a budapesti igazgatóságnak, ott jogosultak dönteni. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Soltész Bálint megerősítette: hozzájuk is érkezett feljelentés. Csík Zsolt szerint csak lejárató vádaskodásról van szó, meg kell várni a vizsgálatok eredményét.