2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdték a romák összeírását az olaszok
2008. 07. 19. 00:00

Az olasz rendőrök kizárólag akkor vesznek a romáktól ujjlenyomatot, ha azok valamilyen bűncselekménnyel gyanúsíthatóak, és a mintavételt egy rendőrbíró jóváhagyta.

Olaszországban a Vöröskereszt munkatársai Róma délnyugati, külvárosi részén csütörtökön késő délután hivatalosan is megkezdték a romák összeírását. Ennek részeként csak a romák nevét és egészségi állapotát kérdezik meg, valamint fényképet kérnek tőlük, de ujjlenyomatot nem vesznek az emberektől. Az vöröskereszt humanitárius feladatnak nevezte a városszéli nyomortelepeken élő romák összeírását.

Az Olaszországi Vöröskereszt elnöke, Massimo Barra szerint az akció célja nem az, hogy meghatározhassák az illegális munkások nemzetiségét. Ehelyett arra törekszenek, hogy a diszkriminált embereknek is biztosíthassák az alapvető emberi jogokat és egészségügyi ellátásokat. Ennek érdekében az összeírással próbálják meg beazonosítani azokat, akik jelenleg nem szerepelnek az egészségügyi vagy más nyilvántartási rendszerekben.

A Silvio Berlusconi vezette olasz kormány júniusban jelentette be, hogy összeírják a Róma, Nápoly és Milánó külvárosi nyomortelepein élő romák tízezreit, és így mindegyiküktől -felnőttektől és gyerekekektől egyaránt - ujjlenyomatokat vesznek. A tervet az Európai Unió vezetőin kívül több emberi jogi csoport is kritizálta, diszkriminációnak minősítve az eljárást.