2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fegyveres kommandósok rontottak roma családokra
2008. 07. 19. 00:00

Kommandósok razziáztak roma családoknál Soroksáron, a Roma Sajtóközpont közleménye szerint fegyvert szegeztek rájuk és órákon át feltett kézzel térdepeltettek őket az udvaron.

Fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron, gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek és órákon át feltett kézzel térdepeltettek őket az udvaron, olvasható a Roma Sajtóközpont pénteki közleményében.

"Feltett kézzel azonnal jöjjenek ki!" - kiabálták hangosbemondón a csuklyát viselő fekete ruhás kommandósok, amikor rárontottak hajnalban négy roma család házára Soroksáron a Vadevezős utcában. A közlemény Belovai Istvánt idézi, aki azt mondta, hajnali két órakor arra ébredt, hogy valakik rugdossák a kaput. A férfi önként kiment az udvarra, tizennégy és tizenkilenc éves fiait, feleségét és anyósát viszont egyenként hat-nyolc kommandós rángatta ki az ágyból és a szobákból.

"Mindenkire fegyvert fogtak és két órán át feltett kézzel térdepeltettek bennünket az udvaron, miközben feldúlták az otthonunkat" - mesélte Belovai. Ezzel egyidőben ugyanilyen akció zajlott le a férfi öccse, unokabátyja és nagybátyja házában is, mindannyian szintén a Vadevezős utcában laknak, olvasható a közleményben.

A beszámolók szerint a többieknél is az összes családtagnak, két tucat embernek, köztük több mint tíz gyereknek, asszonyoknak, és időseknek az udvarokon a fal mellett kellett térdepelniük és fegyvert szegeztek rájuk. Belovai azt is elmondta, hetvenéves nagybátyjának hátracsavarták a kezét, és a földre nyomták.

A férfi hangsúlyozta, nem igazolták magukat a kommandósok, akik csuklyát viseltek, nem mondták meg, hogy mit keresnek és házkutatási parancsot sem mutattak. Az akció végén igazoltattak mindenkit, majd elmentek. Belovai szerint az akció idején legalább hat-nyolc rendőrségi mikrobusz állt az utcában, és nagybátyja dunaparti házához két motorcsónakon érkeztek kommandós egységek.

A rendőrség két gyanúsítottat keresett

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai július 17-én az esti órákban a Vadevezős utca néhány családi házának lakói körében ellenőrzést hajtottak végre. Két körözött embert kerestek, az egyiket emberölés, a másikat rablás és más súlyos bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, olvasható a BRFK pénteki közleményében.

A nyomozás eredményei arra utaltak, hogy a két gyanúsított a Vadevezős utcában bujkál, teszik hozzá. "A bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk szükségessé tették a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket" - írja a BRFK.

Az ellenőrzés végeztével, mivel a körözött embereket nem találták, a rendőrök elhagyták a helyszínt. A rendőri intézkedés egyértelműen a két körözött bűnöző elfogására és az általuk elkövetett súlyos bűncselekményekre irányult. A BRFK két gyanúsítottat továbbra is keresi.

Vizsgálatot kérnek

A családok nem értik a történteket és a kerületi roma önkormányzat elnökénél tettek panaszt. Bokor Sándor a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi kapitányságánál kért felvilágosítást a történtekről, de nem kapott. Ekkor a roma önkormányzati vezető a Roma Polgárjogi Alapítványhoz (RPA) és a Magyarországi Roma Parlamenthez (MRP) fordult segítségért. A családok jogi képviseletét Szikinger István ügyvéd vállalta, aki a Roma Sajtóközponttal közölte, beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását. Az RPA az MRP pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzattal közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.