2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

EB: nem szegregáció a cigány gyerekek külön osztályba helyezése
2008. 07. 18. 00:00

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem szegregáció, hogy Horvátország több iskolájában külön osztályba rakták a roma gyerekeket - közölte a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán.

A BBC szerint a most 14 és 20 év közötti gyerekeket lelki és gyakorlati hátrány is érte, mert csak a tananyag harmadát tanították meg nekik. Az Emberi Jogok Európai Bírósága az iskolák érvelését fogadta el, miszerint a tanulók még nem beszélték elég jól a horvát nyelvet, és ezért helyezték őket külön osztályba. A gyerekek jogait védő ügyvédek szerint azonban a tanulókat bőrszínük alapján osztják az átlagosnál gyengébb osztályokba, és ez tiszta diszkrimináció. Az oktatás alacsonyabb színvonala miatt pedig később nehezebben találnak munkát.

A bíróság szerint Horvátországban a roma gyerekek más gyerekekkel együtt vettek részt iskolán kívüli programokban, ekkor nem osztották őket külön csoportba. A testület ezért úgy döntött, a roma tanulók nem szenvedtek etnikai alapú hátrányt

Tavaly novemberben ugyanez a bíróság a roma gyerekek javára döntött egy csehországi ügyben. Akkor Csehországban nemcsak külön osztályokat, hanem külön iskolákat is létrehoztak a roma tanulóknak.