HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A magyar nóta királyává koronázzák a 100 tagú a Cigányzenekar énekesét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Július 16    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A cigányzenész világ újabb királyt avat a hónap végén Budapesten; a prímás-, és a klarinétkirály, valamint cigánydal éneklés királynője mellett a magyar nóta királyának fejére kerülhet korona; a legmegtiszteltetőbb címet Tolnai András, a 100 tagú a Cigányzenekar nótaénekese kapja.

Hirdetmény

A muzsikus társadalom több százéves tradícióija szerint a közösség kiválasztása alapján a saját műfajában a legjobbat, a legkiválóbbat illeti meg a korona és a cím viselése, amelyet nagyszabású és látványos ceremónia keretében adnak át.

Magyarország első megkoronázott prímáskirálya "36-ik" Rácz Laci volt 1830-1886 között, és mivel a rangot a valóban legjobb, legkiválóbb kaphatja meg, halála után 100 évig nem is volt olyan művész, aki kiérdemelte volna az elismerést - mondta Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára.

Hozzátette: a következő prímáskirály Boross Lajos, Kossuth-díjas művész, a világhírű 100 tagú Cigányzenekar örökös tiszteletbeli főprímása lett, aki idős kora és egészségi állapota miatt már csak egy-egy különleges alaklommal és néhány nóta erejéig lép a Magyar Örökség-díjas zenekar élére.

Beke Farkas Nándor megemlítette, hogy a zenész világ a klarinét királyává Kállai Kis Ernőt, míg a cigánydal énekelés királynőjévé Bangó Margit Kossuth-díjas művészeket koronázta, és a nótaéneklés királyává az éppen 30 esztendős, híres zenészdinasztiából származó Tolnai Andrást választotta a közösség.

Az új király hegedülni, cimbalmozni később pedig zongorázni tanult, de a nótaéneklésben teljesedett ki karrierje. 1992-ben a "Csendül a nóta "című verseny első helyezettje, és a legjobb közönség díjasa lett, majd 1994-ben, a II. Nótaolimpia legjobb férfi előadója címet nyerte el. 2000-ben a Magyar Örökség díjával, 2002-ben a Magyar Köztársaság bronzérdem keresztjével jutalmazták.

Tolnai András énekelt már államfőknek és világhírű közéleti személyiségeknek, de hallhatta őt a már elhunyt katolikus egyházfő, II. János Pál pápa is.

A nótaéneklés első királyát, aki szerelmének a színpadot, fizetségének a tapsot tartja, július utolsó napján koronázzák meg Budapesten.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt